Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Globalt feilgrep

CANNES: Filmtidsskriftet Screen har en daglig spalte med barometer for en mulig Gullpalmevinner 2006 i Cannes. Foreløpig leder Pedro Almodóvars frodige «Volver». Men det var inntil i går. Da kan det meget vel ha snudd etter visningen av meksikanske Alejandro González Iñárritus fabelaktige «Babel». Tør jeg tippe at Gullpalmen havner hos ham?

IÑÁRRITU er mannen bak «Amores Perros» som vant Kritikerukens pris i 2000. Han fulgte opp med «21 Grams» tre år etter. Felles for de to filmene er en rasende energi og en fortellerteknikk som er alt annet enn lineær. Iñarritus metode er å fortelle en rekke tilsynelatende urelaterte historier som til slutt - eller gjerne først, for han snur på kronologien - løper sammen, ofte i en ulykke. Slik er det også i «Babel».

BABEL er jo en bibelsk historie om mennesker som ikke forstår hverandres språk. Filmen «Babel» foregår på tre kontinenter og fire språk; arabisk, engelsk, spansk og japansk. Men mangelen på kommunikasjon går dypere enn til det rent språklige. Her dreier det seg om forutinntatte holdninger som skaper store barrierer mellom folk av forskjellig rase, religion og kultur. Kanskje er dette den første filmen som svært bevisst handler om globalisering på det menneskelige planet.

ET AMERIKANSK turistpar er på reise gjennom Marokko, idet hun blir rammet av en kule gjennom bussvinduet. Amerikanske myndigheter tror det er en terrorhandling, turistene er jo i et muslimsk land. I en fattig landsby ligger hun blant (fiendtlige?) fremmede og holder på å blø i hjel, mens marokkansk politi er utskremt til å drive terroristjakt blant lokale gjetergutter. På den andre siden av jorda krysser en meksikansk barnepike grensen fra USA. Hun skal hjem til sønnens bryllup, men får ikke fri og må ta de to amerikanske barna med seg. Deres foreldre er i Marokko. På veien tilbake slår grensepolitiet til. I Japan blir en døvstum tenåring promiskuøs på grunn av mangel på foreldrekontakt. Linjene går også her til Marokko, der uforstanden er vokst til en tragedie av globalt omfang. Grensesprengende!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling