Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glødende Al Gore

CANNES (Dagbladet): «Jeg er Al Gore. Jeg pleide å være USAs neste president... Jeg synes ikke det er spesielt morsomt.» Slik introduserer den tidligere visepresidenten seg selv i en ny dokumentarfilm, «An Inconvenient Truth», som vises under filmfestivalen i Cannes før den får premiere i USA i neste uke. Og i resten av verden snarest mulig, håper Al Gore.Alle spørsmål om han kan tenkes å være presidentkandidat igjen i 2008, om han alternativt kunne støtte Hillary Clinton eller andre, avvises mildt av politikeren som nå bare har ett fokus - kampen mot global oppvarming.

AL GORE har satt sammen et lysbildeshow som viser den dramatiske nedsmeltingen av isbreer, oversvømte elver og naturkatastrofer som er resultatet av klimaforandringer og fortynnet ozonlag. Mannen bak kjente TV-serier som «24» og «Deadwood», regissør Davis Guggenheim, ble overbevist på et av Gores omreisende show og bestemte seg for å lage film, slik at advarslene kan nå flere enn de 1- 200 den tidligere visepresidenten vanligvis snakker til. Guggenheim har fått miljøbevisste produsenter med på laget, deriblant Jeff Skoll, som er mannen bak George Clooney-prosjektene «Good Night, and Good Luck» og «Syriana».

I FORMEN er Gore-filmen litt «skolefjernsyn». Innholdet er derimot grøsseraktig. Tallenes tale er ubønnhørlige. Varmerekorder settes nå hvert år. 2005 var det varmeste året i temperaturmålingenes historie. Den berømte snøen på Kilimanjaro antas å være helt forsvunnet i 2020. Vannstanden i verdenshavene vil øke dramatisk på få år, hele nedre delen av Manhattan vil ligge under vann og flere øyer vil bli ubeboelige. Til å illustrere dette viser filmen bilder av kjente isområder «før og nå», der forskjellene er dramatiske.

MEN HVORFOR grep ikke visepresidenten inn da han hadde politisk makt i verdens mest miljøforurensende land? I USA mener folk at det er nasjonal krise når bensinprisen nærmer seg fem kroner, og få av de egenproduserte bilene bruker mindre enn to liter pr. mil. Nei, det sier filmen ingenting om. USA og Australia har ennå ikke ratifisert Kyoto-avtalen. Al Gore håper at velgerne kanskje kan våkne nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling