Glødende fra Sørstatene

Det beste som kommer fra Sørstatene akkurat nå.

CD: Er du klar for en dose reinspikka, gitargnistrende, historiefortellende, velsignet og forbannet rock\'n\'roll? I så fall har jeg gode nyheter til deg. Drive-By Truckers er ute med et nytt album; «A Blessing and a Curse», en ny samling energiske, dynamiske, poetiske, hardtslående sanger.

Doggfrisk

En doggfrisk plate dersom vi snakker om fuktigheten som perler seg på ei flaske brennevin som kommer rett fra fryseren. Dette er roadhouse-musikk, låter hentet ut av den mørke undersida av den amerikanske hitmaskinen. The Band møter Allman Brothers Band i en tungtransport på vei fra ingensted til ingensted, søkklastet med svart motellhumor, gummisvidd blues og lyrikk hinsides enhver fartskontroll. Dette er Drive By Truckers sjuende utgivelse, hvis vi da ikke regner med en EP med Adam\'s House Cats fra 1990, singelen «Bulldozers and Dirt» fra 1998 og frontmannen Patterson Hoods hjemmesnekrede soloalbum «Killers and Stars» (2004).

Gitarorgier

Gruppas debut var den country-inspirerte CD-en «Gangstabilly» i 1998, fulgt opp med «Alabama Ass Whuppin\'» (1999), «Pizza Deliverance» (1999), «Southern Rock Opera» (2001), et album som kretser om sørstatsmyter og karrieren til bandet Lynyrd Skynyrd, «Decoration Day» (2003) og det strålende «The Dirty South» (2004), som gruppa har vakt oppmerksomhet med hos en voksende norsk fanskare. Fra start buldrer gruppa løs med tre gitarister i front, men drar også til med et par heite, twangy ballader, blant andre tittellåta, sunget med smoky, laidback røst av den kvinnelige bassisten Shonna Tucker. Hva det handler om? En verden uten tyngdekraft, begravelser, alternativer til selvmord. Mye smerte. Forløst i vanvittig bra, rufsete og rå musikk.