Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glødende Hamsun-interesse blant tyskere og tsjekkere

PRAHA (NTB): Knut Hamsun leses og diskuteres som aldri før i Europa. I disse dager arrangeres det store Hamsun-seminarer i Praha og Brno i Tsjekkia. Under den norske kulturmønstringen i Berlin er forfatteren viet mer enn tre ukers arrangementer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor Zeughaus-kinoen i tilknytning til Museet for tysk historie i Berlin er det kø når det blir settes opp filmer som er bygd på Hamsuns romaner. Opplesningskvelder, foredrag og diskusjoner samler hundretalls deltakere.

Nye oversettelser

Hamsuns bøker fortsetter å komme i stadig nye oversettelser på det tyske marked.

 Gjennombruddsromanen Sult fra 1890 kom for et par uker sider som tredje oversettelsen i en serie som neste år skal avsluttes med Markens grøde.

  Norges-ekspert og professor Walter Baumgartner ved nordisk institutt i Greifswald i det tidligere DDR har nettopp gitt ut en bok om Hamsun som ble gitt stor omtale i nyhetsmagasinet Der Spiegel.

 Jan Troells Hamsun-film med Max von Sydow og Ghita Nørby som Knut og Marie Hamsun hadde et stort publikum da TV-kanalen ARD viste den.

Gamle utgaver

Tsjekkere som vil lese Hamsun, er - i motsetning til tyskerne - henvist til biblioteker og antikvariater. Helena Kadeckovas oversettelser av Pan og Mysterier er forlengst utsolgt, 20 år etter at de forelå hos landets bokhandlere. Det er vanskelig å finne midler til nye oversettelser.

  Dette legger ingen demper på tsjekkernes interesse for Hamsun. Den er større enn noen gang etter krigen, blir det understreket overfor NTB.

  - Tsjekkere er generelt og tradisjonelt interessert i norsk litteratur. Ved siden av Henrik Ibsen, er det Nobelpris-vinnerne Knut Hamsun og Sigrid Undset som vekker størst interesse, sier Miluse Jurickova ved universitetet i Brno.

Protester

Den tyske littteratur-eksperten Raymund Wolfert, som er med på å arrangere Hamsun-dagene i Berlin, sier at han nok har opplevd forstokkede gammelnazister som har dukket opp på Hamsun-arrangementer.

  - Men i Tyskland hører dette til unntakene. Det er vanligere med protester fra anti-nazister som ikke kan glemme Hamsuns støtte til Hitler, sier Wolfert. Han har merket også en annen slående tendens:

  - '68-generasjonen, som før angrep Hamsun på politisk grunnlag, er i dag de fremste til å forsvare ham. De vil i dag ofte ikke høre om politikeren Hamsun, men bare snakke om forfatteren.

  Blant filmene som vises, er både Henning Carlsens Sult (innspilt 1966), Ola Solums Landstrykeren (1989) og Erik Gustavsons Telegrafisten (1993).

  En spesiell oppmerksomhet får Gunnar Sommerfeldts 76 år gamle stumfilmversjon av Markens grøde.

Hele Norges coronakart