Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Glorifiserer bitre og hevnlystne apostater som ble kastet ut for tre tiår siden

Scientologi-kirka tordner tilbake etter HBO-film.

OMSTRIDT TROSSAMFUNN: Her går to fotgjengere forbi Scientologi-kirkas lokaler i Hollywood i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT TROSSAMFUNN: Her går to fotgjengere forbi Scientologi-kirkas lokaler i Hollywood i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Scientologibevegelsen er kjent for å møte offentlig kritikk med søksmål som kan koste mediehus store summer og årevis i retten.

Det har de foreløpig ikke gjort i forbindelse med HBOs scientologidokumentar «Going Clear», basert på den Pulitzer-belønte boka ved samme navn, selv om det rapporteres at advokatene deres er i full sving med å gjennomgå dokumentaren etter premieren sist helg.

I mellomtiden har den myteomspunnede nyreligiøse bevegelsen lagt ut en pressemelding vedrørende dokumentaren på nettsida freedommag.org.

- Mer enn to år etter at Alex Gibney, Lawrence Wright og HBO i all hemmelighet begynte på filmen som glorifiserer bitre og hevnlystne apostater som ble kastet ut for så mye som tre tiår siden, er denne ensidige filmen like falsk som Gibneys kilder, heter det blant annet.

Voldsanklager Påstandene i dokumentaren, regissert av Oscar-belønte Alex Gibney, går blant annet på at kirkesamfunnets ledere skal ha utført vold mot deres undersåtter, og om bruk av trakassering og grov ydmykelse som aksepterte verktøy for å få kirkas medlemmer til å følge ledelsens instrukser.

Filmen hevder også at scientologibevegelsen har brukt en rekke metoder for å tvinge deres mest kjente medlem, Tom Cruise, til å skille seg fra eks-kona, Nicole Kidman.

Marty Rathbun, som var høyt oppe i kirkesamfunnet, men som tok avstand fra det i 2004, sier i filmen at scientologi-sjef David Miscavige skal ha vært skeptisk til Nicole Kidman.

Siden Kidmans far var en kjent, australsk psykolog, skal hun ha blitt sett på som en «potensiell trøbbel-kilde», ifølge Rathbun.

Rathbun hevder videre at en privatdetektiv avlyttet Kidmans telefon, med Cruises velsignelse.

Det er disse kildene som Scientologi-bevegelsen hevder lyver.

- Kirka har dokumenterte bevis på at kildene, som i Gibneys film drøvtygger sine mugne og avsannede anklager, bærer falsk vitnesbyrd, er selverklærte løgnere og er profesjonelle anti-scientologer som lever for å lyve. Alle disse har vært borte fra kirka så lenge at de ikke har noen innsikt i hvordan den fungerer i dag. Likevel har Gibney og HBO forkastet mer enn et dusin henvendelser fra kirka om å bistå med relevant informasjon om disse personene, og i tillegg gi dem mer enn 25 førstehåndsvitner som mer enn gjerne vil snakke, står det i pressemeldingen.

Avviser Anette Refstrup, informasjonssjef for kirkesamfunnet i Danmark, sa til Dagbladet i desember i fjor at påstandene som kommer fram i boka som dokumentaren bygger på ikke stemmer.

Da svarte forfatteren av «Going Clear», Lawrence Wright, at det å avvise påstander ikke er det samme som å motbevise dem.

- Mange tidligere medlemmer snakket til meg om å ha blitt fysisk slått av David Miscavige, og at de så på mens han mishandlet andre troende. Å bare benekte at en slik mishandling fant sted, er jo ikke det samme som å motbevise det, skrev Wright til Dagbladet i en e-post.

REGISSØR: Alex Gibney. Foto NTB Scanpix
REGISSØR: Alex Gibney. Foto NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media