Gnistrende drama

Glimrende skuespillere i nervepirrende drama om tobakksindustrien.

Å lage en film som kombinerer det beste fra thrillersjangeren med dybden i et moderne menneskelig samtidsdrama, er krevende. Men det lykkes Michael Mann («Miami Vice» og «Heat») med i «The Insider».

Dette er en briljant fortalt film, mesterlig regissert og fotografert, og som attpåtil tillater noe så sjelden i amerikanske thrillerfilmer som å la skuespillerne få skikkelig rom og tid til å skape karakterer og situasjoner.

Sann historie

«The Insider» bygger på en sann historie. Det dreier seg om tobakksforskeren Jeffrey Wigand (Russell Crowe), seinere kjent som hovedvitnet i rettssaken mot den styrtrike og mektige amerikanske tobakksindustrien.

Han blir bedt om å gå fra toppjobben i tobakksfirmaet Brown & Williamson. Wigand er «insideren». Han vet nemlig alt om hvordan tobakksindustrien kjemisk manipulerer sigarettene slik at folks nikotinavhengighet skal bli størst. Og han vet alt om hvordan industrien mørklegger negative forskningsresultater om sigarettrøykingens helsefarer.

Dramatikken foregår både på et indre og ytre plan. Den viser de personlige omkostninger som følger av å stå fram og fortelle sannheten.

Og den viser hvilke truende krefter Wigand og hans allierte, produsenten for tv-magasinet «60 Minutes», Lowell Bergman (Al Pacino), klarer å provosere når de vil fortelle sannheten på fjernsyn. For «The Insider» er vel så mye kritikk av den kommersielle feigheten i moderne massemedier som av tobakksindustrien.

Mesterlig

Skuespillerprestasjonene i filmen er mesterlige. Først og fremst fordi Crowe og Pacino bygger så troverdige og sammensatte karakterer.

I Crowes utforming er Wigand ikke bare en sympatisk helt. Han er også retthaversk og litt uten sosiale antenner, Crowe speiler like godt mannens ensomhet som hans ensporede hevnlyst. Og Pacinos tv-produsent er en studie i kresent skuespillerarbeid.

Kanskje kunne Michael Mann vært hakket hvassere i sin kritikk av tobakksindustrien? Mediekritikken har vi på sett og vis fått før. Om enn ikke så episk bredt som her, så presist i sin spenning og så ladet i sitt spill.