Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gnistrende Ramslie

I romanen «Fatso» verker et alt annet enn florlett anliggende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Fatso» er en berettelse om et begravd liv hvor form og innhold konstrasterer hverandre, noe allerede omslag og smussbind signaliserere i kjønnslige farger.

Rino er trettifire år og bor i en leilighet faren hans eier, han arbeider ofte hjemme og er tjukk og venneløs. Eller er han det?

Rino er som mange av Ramslies fortellere upålitelig. Hans fedme er relativ og mangelen på vennenr skyldes kanskje bare mild redsel og overforsiktighet.

Mulighetene finnes der for Rino, men han er ingen romantisk outsider. Rino legger ikke særlig vekt på forskjellen mellom kropp og sjel, han er ofte langt fra eksistensialistisk og styrer oftest klar av filosofering. Om man da mot bedre vitende og særdeles fornuftsstridig og kanskj ealdri så lite irriterende skulle tillegge Rino en holdning, et tankesett, kunne man parafraserer Henri Barbusse og hevde: «Begjæret, det er dem viktigste av alle ideer.»

Illusjon

Rino godtar livet, det å leve, på de betingelser ahan har pålagt seg selv.

Rino handler ikke. Han fortrenger mulighetene og oppretteholder en illusjon om at ensomhet kanskje er mindre skremmende enn kontakt. For hva om det felleskapet vi maser etter i vår endeløst gjennomdesignete og tilrettelagte individualisme faktisk er varmt og verdifullt?

Fet og glad er jo langt mer krevende enn ensom og slank. Og langt mer provoserende og forpliktende.

Men det er først når andre trenger inn til Rino, bokstavelig talt gjennom at en ung kvinnelig leieboer flytter inn, at han motvillig lokkes til å utforske sine egne selvpålagte begrensninger og hemninger. Fatso er en, eh, vektig tilbakevisning av Pascals påstand om at menneskets ulykke stammer fra den manglende evnen til å sitte stille i et rom.

Rinos ulykke er de begrensninger han pålegger seg selv fundert i en feilaktig forståelse av egen estetikk.

Begjær

Rinos begjær og mildt sagt enorme kjønnsfiksering skyldes kanskje ganske enkelt at han ikke tør vedkjenne at en mannskropp er vakker - i dette tilfellet hans egen - og derfor tvinger han oppmerksomheten over på kvinnekroppen. Det manifesterte begjæret er kanalisert inn i aksemptable former for en påstått ensom mann og når Rino til slutt tør slippe tvangstaket på seg selv oppdager han en alt annet enn avvisende verden hvor kjærlighet er mulig. Men å definere kjærlighet er ikke så lett.

Og det er her Ramslies hovedanliggende sprenger seg på som ungdomshormoner forvist til kristen sommerleir;

Hvor går grensen mellom begjær og overgrep? Er ensomhet et overgrep vi begår mot oss selv?

Sprudlende

Så: så underlig det enn kan høres ut har Lars Ramslie skrevet en sprudlende opplagt roman om en fyr som kanskje ikke er så ålreit.

Jeg er - befriende - usikker på hvor jeg har Rino, men det som det ikke finnes fnugg av tvil om er at Lars Ramslie i sin fjerde roman skriver så det griner. I gnistrende laksesprang drives fortellingen framover, hoggende målbevisst og med stinn fortellerpung.

Han skildrer Samtids-Oslo med sløyt blikk og pirrer sanseløkene med sine presist formidlete inntrykk av stofflighet - lukten solvarme ungpikealbuer og vått bygress så vel som besudlet tørkepapir og innestengte rom blir konkret poesi.

«Fatso» står for meg som en svært optimistisk roman - på samme måte som jeg oppfattet «Budbringeren» som en optimistisk film.

Rinos endelige overgrep avføder en ny start og medvirker til at «Fatso» er en roman som på ubehagelig vis krever aktiv bearbeidelse etter endt lesning - til tross for et sukkersøtt sluttkapittel helt over toppen.

«Fatso» er også utstyrsmessig den vakreste romanen bokdesigner Egil Haraldsen har lånt sitt talent til, noe som tilfører romanen en ekstra dimensjon, nei - to!

SEXORGIE: En sexorgie i rosa dus preger coveret på Lars Ramslies nye roman «Fatso». Bak orgien skjuler det seg en taper.