Gnistrende

Intelligent skrevet, spennende fortalt og glitrende velspilt psykologisk thriller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er ingen enkel sak å lage god film av en dagbokroman. Ofte blir det for mye kommenterende voiceover som virker distanserende til filmens spenning og intrige. Dramatikeren Patrick Marber har derimot gjort en strålende innsats for filmmanuset til Zoë Hellers roman «Notes on a Scandal». Regissør Richard Eyre har til overmål hatt skuespillere i særklasse, Judi Dench og Cate Blanchett, å jobbe med.

Det er de samme produsentene som i sin tid realiserte «The Hours» (2002) som nå har levert «Notes on a Scandal», og det ferdige resultatet gir omtrent samme lykkefølelsen som forrige gang. Replikkene er velskrevet, intrigen er interessant og utførelsen er av ypperste klasse; som tilskuer får man følelsen av å bli behandlet som et intelligent vesen. Dette er likevel ingen kunstlek forbeholdt intellektuelle; «Notes on a Scandal» er en psykologisk thriller så full av ondskap, spenning og truende katastrofer at man kan få gåsehud av mindre.

Kunstgrep

Patrick Marber har tatt et grep i manuset som gjør filmen mer levende enn utgangspunktet tilsier. I romanen er det Barbara (Dench) som eier synsvinkelen, det er hun som skriver dagbok. Hun er en middelaldrende, ugift historielærer, full av forakt og sarkasmer overfor både kolleger, elever og skolesystemet som sådan. Gjennom all giften skjønner man at hun er en grunnleggende ensom kvinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer