KOMMENTARER

ACER og EUs tredje energimarkedspakke:

God deal, dårlig rykte

Den øker ikke strømprisen, vi gir ikke bort ressursene våre, vi styrker oss som energinasjon og kutter enorme utslipp. Ja takk til Acer, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De siste ukene har det blåst opp til politisk storm rundt noe så uutgrunnelig som EUs tredje energimarkedspakke og tilknytning til EUs energibyrå, Acer. Hvem skulle tro? Norge har allerede innført pakke nummer én og to, og denne tredje ble ferdigforhandlet i EU i 2009. Vi er nå for ordens skyld i 2018.

En ordning som vil sikre energinasjonen Norge fortsatt god tilgang til et europeisk marked som vi i fjor solgte gass til for 200 milliarder kroner, og som vi allerede utveksler kraft med gjennom en rekke kabler. Kabler som gir både oss og andre europeiske land stabil forsyning – og som sikrer oss gode inntekter.

Norge er ikke medlem av EU, men vi har sikret økonomien vår godt gjennom EØS-avtalen. Det har nærmest blitt som en del av den norske modellen. Tilgang på det europeiske markedet og tilgang på arbeidskraft har i stort tjent vår lille, åpne økonomi ekstremt godt. Vi har blant annet koplet oss på det europeiske kvotemarkedet for klimautslipp. Slik kan norsk petroleumsvirksomhet, og norsk kraftkrevende industri, nyte godt av å leve litt mer forutsigbart i et større europeisk fellesskap. Det samme fellesskapet vil deler av den samme kraftkrevende industrien og dens heiagjeng nå gjerne melde oss ut av. Det skjer i ubegrunnet angst for å miste det historiske godet som norsk politikk til enhver tid står på hodet for å sikre dem videre: Billig kraft. De vil ha hele kaka, og spise den også, som det heter på godt norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer