God for gull

LONDON (Dagbladet): Ikke bare har han fått med seg Noel Gallagher fra Oasis og David Bowie på sin nye plate. Goldie skal også spille inn film med Hollywood-stjernen Val Kilmer. Den gullkantede jungleartisten har tatt steget ut av undergrunnen for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg er talentfull. Det er derfor jeg har nådd så langt, sier innovatøren Goldie, som mer enn noen annen har brakt den moderne musikkformen jungle ut av undergrunnens danselokaler.

Han startet karrieren som graffitikunstner, men valgte etter hvert å male sin vonde fosterhjemsbakgrunn i toner og rytmer. Denne måneden slipper han sitt andre album, «Saturnz Return», hvor Noel Gallagher spiller gitar på singelen «Temper Temper».

- Noel bor i samme gate som meg i London og vi er gode venner. Noel er verdens største rockeartist, og vi hadde det dritkult i studio, gliser Goldie og blottlegger sin karakteristiske rad med forgylte fortenner.

På plata opptrer også rappstjernen KRS-One og David Bowie. Goldie har fått Bowie til å synge slik han gjorde det på 70-tallet.

I tillegg skulle hans tidligere kjæreste, den eksentriske superstjernen Björk, sunget på låta «Letter of Fate», som handler om et selvmordsbrev han skrev i ungdommen.

- Björk vet hvilket helvete jeg hadde som barn, med mange fosterforeldre. Ironisk nok mistet hun flyet, så jeg måtte synge selv. Det er skummelt at skjebnen kan spille deg et sånt puss, sier han.

- Jeg omformer smerten fra oppveksten til musikk. Der den første plata «Timeless» skummet overflaten, graver «Saturnz Return» i dritten.

Adoptert

Tittelen «Saturnz Return» betyr at når stjernene står i samme posisjon som når en blir født, opplever man et slags «déjä vu» der alt kommer tilbake. Og ved å sample hele livet sitt har Goldie frigjort seg fra fortida, for nå å begynne på nullpunkt igjen. Med den 60-minutters symfoniske låta «Mother» har han også gjort opp med moren som adopterte ham bort.

SER FRAMOVER:</B> Med plata «Saturnz Return» har jungelstjernen Goldie endelig lagt sin vonde fortid bak seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer