<strong>FORTSATT INGEN LØSNING:</strong> Akkurat hvordan varselet om pengehjelp fra Tajik skal løse floka rundt Munch-museet, er høyst uklart. Foto: Herreros Arquitectos
FORTSATT INGEN LØSNING: Akkurat hvordan varselet om pengehjelp fra Tajik skal løse floka rundt Munch-museet, er høyst uklart. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

God, gammaldags floke

Staten vil gi penger til nytt Munch-museum. Det løser dessverre ikke floka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politikerne i Oslo kommune sitter fortsatt med ansvaret for en løsning på plasseringen av et nytt Munch-museum - også etter at Hadia Tajik nå lover at regjeringen ønsker å bidra økonomisk.
For slik er situasjonen: Oslo kommune sendte søknad om statlig støtte til Munch-museet, uten å ha et politisk flertall for noen av alternativene. Da har det lite hensikt for Tajik å peke ut for eksempel Lambda som regjeringens favoritt - både fordi hun da ville stå i konflikt med sitt eget lokallag, Oslo Ap, og fordi hun uansett ikke kan påvirke utfallet av stemmegivningen i Oslo bystyre.

Det er bare byrådspartiene Høyre, Venste og KrF som er for Lambda, og de har ikke flertall. Frp har vært byrådets budsjettpartner, og dermed henger også denne saken på Carl I. Hagen. Partiet hans ønsker ikke å bruke mer enn 2,7 milliarder totalt på nytt Munch-museum og nytt hovedbibliotek for Deichman i Bjørvika. Biblioteket ble vedtatt forrige uke, med en prislapp på 2,6 milliarder. Det betyr at det er 100 millioner kroner igjen til Munch i Hagens regnestykke. Spørsmålet blir da om staten er villig til å betale hele Munch-museet, og svaret på det er ganske sikkert nei.

Akkurat hvordan varselet om pengehjelp fra Tajik skal løse floka rundt Munch-museet er dermed høyst uklart. Kanskje går det på bekostning av Deichman. For selv om biblioteket er vedtatt, er det likevel ikke umulig at planene seinere kan bli skrotet til fordel for Munch. Kanskje blir politikerne i Oslo virkelig nødt til å velge mellom de to. Det virker nærmest som et umulig valg. Akkurat nå ligger skjebnen for disse kulturbyggene i hendene på Frp, som mener Oslo ikke har råd til å bruke millarder på nye kulturbygg. Jo før disse avgjørelsene hviler på noen andre enn Hagen, jo bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer