God gnist og lave skuldre

Norske jazzsessions med trøkk og tæl.

TRIPPELROLLE:  Jan Erik Kongshaug er både idémaker, gitarist og lydtekniker for «The Rainbow Band Sessions». Her på plass bak miksepulten i Rainbow Studio. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
TRIPPELROLLE: Jan Erik Kongshaug er både idémaker, gitarist og lydtekniker for «The Rainbow Band Sessions». Her på plass bak miksepulten i Rainbow Studio. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

ALBUM: Bak navnet The Rainbow Band skjuler det seg en historie om hvordan saksofonist/komponist John Surman og lydtekniker Jan Erik Kongshaug drodlet over muligheten til å bruke Rainbow Studio som et uformelt spillested når det ikke pågikk opptaksaktivitet der.

Ut av samtalen sprang en serie ukentlige sessions høsten 2006/våren 2007, under Surmans ledelse og med en rekke norske musikere involvert.

THE RAINBOW BAND: Sprudlende og swingende ensemblesessions.
THE RAINBOW BAND: Sprudlende og swingende ensemblesessions. Vis mer

Siden Kongshaug klokelig nok sørget for at opptaksmaskinene gikk, kan resten av verden nå glede seg over «The Rainbow Band Sessions», et album som gnistrer av overskudd.

KJERNEN i disse ulike nonettbesetningene består av Surman (musikalsk ledelse, baryton- og sopransaksofon), Kongshaug (el-gitar), Erlend Slettevoll (piano) og Stig Hvalrygg (bass). Koordinator og «prosjektleder» Roger Johansen deler trommekrediten med Andreas Bye (fire låter hver), mens saksofonistene Håvard Fossum, Frode Nymo og Knut Riisnæs, trompetisten Roy Nikolaisen og trombonisten Jørgen Gjerde er de sentrale blåserne.

«Anthem»

Jacob Young, Roy Powell, Jarle Vespestad

5 1 6
Plateselskap:

PVY/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Surman har hentet repertoar fra en oktett han ledet på 60-tallet og plukket fram to av sine egne komposisjoner, fire av John Warren samt Eddie Harveys «The Wizard» og Thelonious Monks «Off Minor».

Alt er melodibasert og swingende, med to dedikasjoner — Surmans «Going for A Burton» med klare referanser til Gary Burton Quartets «Duster» og Warrens «My Sketchy Spanish» med like klare referanser til Miles Davis/Gil Evans' «Sketches of Spain» — som høydepunkter.

 MATHISEN, MATHISEN & VINACCIA: Intens triokommunikasjon.
MATHISEN, MATHISEN & VINACCIA: Intens triokommunikasjon. Vis mer

Men egentlig er dette noe så sjelden som et helt album fullt av høydepunkter: Gode melodier, intelligente arrangementer, dynamisk og gutsy ensemblespill, til dels strålende soli, super lyd og først og sist en utstråling av entusiasme og spilleglede som gjennomsyrer hele prosjektet.

EN SOMMERLIG session i studioet til bassist Per Mathisen i Sylling ligger bak «Elastics», et trioalbum der bassistens New York-bosatte bror, saksofonisten Ole Mathisen, og trommeslager Paolo Vinaccia er de øvrige aktørene.

«Anthem»

Jacob Young, Roy Powell, Jarle Vespestad

5 1 6
Plateselskap:

PVY/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Som tittelen antyder, handler det om musisering som strekker (original)komposisjonene til Mathisen-brødrene både improvisatorisk og klanglig, det siste med behersket bruk av elektroniske effekter sammen med de akustiske instrumentene.

Ole Mathisen viser seg nok en gang som en kraftfull tenorist med «the New York energy» i tone og frasering, og flyr høyt og intens på støtten og utfordringene fra bass- og trommekoket. De tre musikerne dediserer «Elastics» til det skjellsettende albumet «Afric Pepperbird» og opphavsmennene Garbarek/Rypdal/Andersen/Christensen/Kongshaug (Manfred Eicher burde vel også vært tatt med?) — en honnør som logisk og musikalsk faller pent på plass ved «Elastics»' slutt.

YOUNG, POWELL & VESPESTAD: Orgeltrio med mange «moods».
YOUNG, POWELL & VESPESTAD: Orgeltrio med mange «moods». Vis mer

«ANTHEM», vinterens andre norske orgeltrioalbum — Excess Luggages «Hand Luggage Only» var det første - kommer fra Roy Powell (Hammond B3), Jacob Young (el-gitar) og Jarle Vespestad (trommer) og byr på originallåter fra de to førstnevnte samt Cole Porters «So in Love» og en triojam.

Uttrykket er variert, fra heftig, bop-fundert kjør og røffe abstraksjoner til naiv-vakre ballader, og viser nok en gang hvilken eminent gitarist/komponist Young er i spesielt melodiforankret lende.

«Anthem»

Jacob Young, Roy Powell, Jarle Vespestad

5 1 6
Plateselskap:

PVY/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Powell, mest kjent som en drivende, moderne pianist, opptrer med sikker stilsans og autoritet som swingende organist, mens Vespestad som alltid kombinerer fargelegging og support med utsøkt smak og kreativitet. Et originalt, fint og forfriskende album fra drevne, men fortsatt lekelystne musikanter.