God Grass - og noen innsigelser

Nobelprisvinneren Günther Grass forteller den fortiede historien om østprøyssernes lidelser i portretter og parallelle historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

30. januar 1945 ble det tyske passasjerskipet «Wilhelm Gustloff» senket av en russisk ubåt. Om bord var det nesten 10000 mennesker, de fleste østprøyssiske kvinner og barn som flyktet fra russerne. Nærmere 9000 av disse druknet, og det er denne tragedien som danner grunnstammen i Grass' siste omdiskuterte roman «I krabbegang».

Fortelleren Paul Pokriefke ble født noen timer etter at moren Tulla ble reddet fra det synkende skipet. Hennes drøm var at sønnen skulle få utdannelse så han kunne fortelle om tragedien, men Paul, som riktignok ble journalist, våget aldri, og holdt seg heller til politisk korrekte temaer som «Aldri mer Auschwitz».

For østprøyssernes lidelser, hele det tyske folks lidelser, var et forbudt tema i Tyskland etter krigen «fordi ens egen skyld var så overveldende og den bekjennende anger så

maktpåliggende».

Nynazister

Mot slutten av årtusenet nærmer Paul seg likevel historien i «krabbegang», og da med en rekke parallellhistorier eller portretter: Av den russiske ubåtkapteinen som senket skipet, av jøden som i 1936 skjøt den sveitsiske nazipampen Wilhelm Gustloff. Av Gustloff, som etter det fikk martyrstatus og ulykkesskipet oppkalt etter seg, og som femti år seinere blir hyllet av unge nynazistchattere på Internett. Deriblant Pauls forsømte sønn Konrad, som bøter på sin fars feighet og påtar seg oppgaven å fortelle sin bestemors historie, men da med nynazistenes propagandistiske språk og med et katastrofalt utfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer