God hvit jul!

Desember er måneden vi drikker absolutt mest. Titusenvis av barn gruer seg til jul.

JULEFYLL: - En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede, skriver helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
JULEFYLL: - En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede, skriver helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JULA nærmer seg og vi er inne i en travel og gledelig ventetid. Jula er ikke minst barnas høytid, og de fleste barn har positive forventninger. Men ikke alle. Titusenvis av barn gruer seg til jul og forbinder den med fyll, bakrus og forsømmelse. Disse barna ønsker seg i dobbelt forstand en hvit jul. Det ønsket må vi ta på alvor.

Desember er måneden vi drikker absolutt mest. I fjor solgte Vinmonopolet nesten dobbelt så mye alkohol i julemåneden sammenliknet med en gjennomsnittsmåned. En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede. Samtidig har en av fem kvinner opplevd at julefeiringen ble mindre hyggelig på grunn av alkohol.

Den samme undersøkelsen viser at vi kvier oss for å snakke om juledrikkingen. Derfor vil jeg oppfordre til refleksjon om hvordan alkoholen påvirker feiringen, ikke minst for barna. Vi husker alle julefeiring i barndommen. Kanskje minnes vi året vi fikk den gaven vi hadde drømt så lenge om, kanskje husker vi best mors ribbe eller hvordan treet var pyntet. Men altfor mange har dessverre erfaringer som gir vond klump i magen når de ser tilbake, fordi de ikke visste om mamma eller pappa kom til å drikke for mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer