<strong>JULEFYLL:</strong> - En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede, skriver helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
JULEFYLL: - En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede, skriver helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

God hvit jul!

Desember er måneden vi drikker absolutt mest. Titusenvis av barn gruer seg til jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JULA nærmer seg og vi er inne i en travel og gledelig ventetid. Jula er ikke minst barnas høytid, og de fleste barn har positive forventninger. Men ikke alle. Titusenvis av barn gruer seg til jul og forbinder den med fyll, bakrus og forsømmelse. Disse barna ønsker seg i dobbelt forstand en hvit jul. Det ønsket må vi ta på alvor.

Desember er måneden vi drikker absolutt mest. I fjor solgte Vinmonopolet nesten dobbelt så mye alkohol i julemåneden sammenliknet med en gjennomsnittsmåned. En fersk undersøkelse utført på vegne av organisasjonen AV-OG-TIL, viser at stadig flere av oss velger å drikke foran ungene våre. Nesten 20 prosent oppga at de drakk mer enn tre enheter på julaften med barn til stede. Samtidig har en av fem kvinner opplevd at julefeiringen ble mindre hyggelig på grunn av alkohol.

Den samme undersøkelsen viser at vi kvier oss for å snakke om juledrikkingen. Derfor vil jeg oppfordre til refleksjon om hvordan alkoholen påvirker feiringen, ikke minst for barna. Vi husker alle julefeiring i barndommen. Kanskje minnes vi året vi fikk den gaven vi hadde drømt så lenge om, kanskje husker vi best mors ribbe eller hvordan treet var pyntet. Men altfor mange har dessverre erfaringer som gir vond klump i magen når de ser tilbake, fordi de ikke visste om mamma eller pappa kom til å drikke for mye.

Mye av volden i samfunnet begås av berusede personer. I 2011 ble det registrert 6788 innleggelser på sykehus der pasientens diagnose var alkoholrelatert. Dette er minimumstall. I tillegg kommer blant annet ulykker hvor beruselse er medvirkende årsak. Rundt 30 000 barn rammes i alvorlig grad av foreldrenes alkoholbruk. 70 000 barn rammes i såpass alvorlig grad at det sannsynligvis går ut over barnas hverdag. Omkring 50 000 kvinner skades hvert år av en beruset person, ofte ektefelle eller samboer. Rusmidler er medvirkende årsak til over 100 dødsfall i trafikken hvert år. Til sammen har 1,5 millioner mennesker hvert år blitt fysisk skadet, utskjelt eller forulempet, opplevd frykt for full person på offentlig sted, eller ligget våken på grunn av fyllebråk. Vi kaller dette for «passiv drikking».

I rusmeldingen «Se meg!» som vi la fram i vår, tas det fatt i dette. Vi skal se barna som skjuler foreldrenes alkoholmisbruk, fordi de er glade i mamma og pappa. De skal ikke slite resten av livet, når vi kan gjøre noe på et tidlig stadium. Derfor setter vi i gang levekårsundersøkelser, som skal angi hvordan vi best kan følge opp barn av rusavhengige. Vi har allerede krisesentre, og det finnes flere krisetelefoner for barn og unge.

Men vi vil sørge for at tilbudet til familier med rusproblemer videreutvikles. De skal møte kvalifisert personell som kan hjelpe i en vanskelig situasjon. Men like viktig er det ansvaret vi alle har som medmennesker. Mange har gode naboer som stikker innom for å ønske god jul. Jeg vil oppfordre alle til å vise ekstra omsorg i denne tiden. Kanskje man skal ringe på den døra som ikke alltid åpnes. Spørre hvordan barna har det. I ei tid med så mye glede, må vi være bevisste på at jula kan oppleves ekstra tung for mange. Og spesielt er det viktig å se barna.

Nordmenn drikker åtte liter ren alkohol hvert år i snitt, mens en gjennomsnittlig europeer drikker 12,5 liter. Vi drikker altså relativt moderat. Den forebyggende, solidariske rusmiddelpolitikken har virket. Dette er det store og positive bildet vi må ta utgangspunkt i når vi diskuterer rusmiddelpolitikken.

<strong>BEKYMRET:</strong> Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BEKYMRET: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Mange mener at alkohol er for strengt regulert og for dyrt i Norge. Vi kunne ha valgt minste motstands vei: Satt ned prisene og utvidet åpningstidene. Populært kan hende, men uforsvarlig. V

i skal fortsatt føre en streng alkoholpolitikk av hensyn til dem som drikker, men ikke minst av hensyn til mennesker som plages av passiv drikking.

Men dette handler ikke bare om politikk. Det handler om oss som medmennesker, om å ta vare på hverandre, og ikke minst om å ta hensyn. Vi må være oppmerksomme på hvordan alkoholbruk påvirker oss selv og andre. I jula møtes vi ofte i sosiale lag der alkohol er en naturlig del av gildet. Da er det viktig at vi er oss bevisst akkurat det. I den nevnte undersøkelsen kommer det også fram at 80 prosent av oss ikke diskuterer alkoholbruk med familie eller andre vi skal feire jul med.

Organisasjonen AV-OG-TIL mener at alkohol er et tabubelagt tema. Jeg vil som dem oppfordre til å snakke tydeligere om alkoholbruk med barna eller andre vi skal være sammen med.

Jeg ønsker at jula skal bli en fin høytid for oss alle.

For dem som nyter moderat alkoholinntak, for familier og venner, for dem som sliter og for alle barna.

Vi har alle et ansvar overfor barna som ønsker seg en hvit jul. De skal ses, høres og tas hensyn til. For mange ville nettopp det vært den beste julegaven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer