BOK: Are Kalvø har etter hvert rukket å undersøke en serie viktige fenomener i norsk etterkrigshistorie: I 1990-tallsbøkene sine drev han godlynt gjøn både med medier, kjendiser, harrykultur og fremmedfrykt, og var et vittig og forfriskende innslag i norsk sakprosa. På 2000-tallet har han fortsatt sine kultursosiologisk-humoristiske studier, først av Syden-turister og nå også av det merkverdige fenomenet kinarestauranter. For å feire det rarere, mer fargerike Norge kinarestaurantene var tidlig ute med å bidra til å skape, bestemmer han seg for å reise Norge rundt og spise på kinarestaurant i alle kommunene han klarer å spore opp at har en. Han finner snart ut at tallet er oppsiktsvekkende 158. I Kalvøs fødselsår 1969 var det én.
Kalvøs idé kan minne om amerikanske Morgan Spurlocks, som i dokumentarfilmen «Super Size Me» gjennom en hel måned spiste tre daglige måltider på McDonalds, et prosjekt nordmannen nevner flere ganger. Men i motsetning til Spurlock, er ikke Kalvø ute etter å «avsløre» maten han skal spise. Kalvøs ærend er snarere å forsvare dette snurrige fenomenet som så lojalt serverer norske lokalsamfunn alt hva hjertene deres måtte begjære – fra pizza og løvstek til dim sum og frityrstekt banan.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger