«GRUNNEN TIL PROBLEMET»: Særlig overraskende er det ikke at en Frp-statsråd skylder på innvandrere når egen regjering er grunnen til problemet, skriver artikkelforfatteren om finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / NTB Scanpix
«GRUNNEN TIL PROBLEMET»: Særlig overraskende er det ikke at en Frp-statsråd skylder på innvandrere når egen regjering er grunnen til problemet, skriver artikkelforfatteren om finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Innvandring

God integrering motvirker fattigdom

Frp har styrt Norge i snart fire år. Da får de også ta ansvar for dårlig integrering, ikke skylde på opposisjonen

Meninger

Siv Jensen er bekymret for økt ulikhet og barnefattigdom i Norge. I kjent Frp-stil skylder finansministeren på høy innvandring, som igjen kommer av venstresidens moralistiske ønsker om å ta imot «flest mulig».

Særlig overraskende er det ikke at en Frp-statsråd skylder på innvandrere når egen regjering er grunnen til problemet, men jeg vil si det er direkte frekt å samtidig påpeke at det er venstresiden som skal ha skylden.

Erlend C.L. Birkeland
Erlend C.L. Birkeland Vis mer

Om en ser på Statistisk Sentralbyrås oversikt over sysselsatte mellom 15 og 74 år er 60,2 prosent av alle innvandrere i arbeid. Befolkningen som helhet ligger på 65,6 prosent. Ikke egentlig en veldig stor forskjell, men den blåses opp for å spre falske forestillinger.

Samtidig gjøres et halvhjertet forsøk på å indikere at det er de andre politiske partiene (og da spesielt venstresiden) sine vedtak som er skyldige.

Liknende ansvarsfraskriving skal du lete lenge etter: Frp har styrt Norge i snart fire år. Da får de også ta ansvar for dårlig integrering, ikke skylde på opposisjonen.

Høyre og Frp har kuttet i antall samfunnsfagtimer for innvandrere, og de har halvert antall norsktimer. Det gir ikke innvandrere muligheten til å lære språket de trenger for å komme ut i arbeid. Det skaper ikke personer som kan delta aktivt i det norske samfunnet.

Asylsøkere venter på mottak alt for lenge, mens regjeringen i fjor foreslo å kutte en rekke midlertidige stillinger i UDI. Da er det naturlig at ventetiden forblir lang. Når det kommer til argumentet om at innvandrere ikke er godt nok utdannet, så kan regjeringen legge om undervisningsmetodene og organiseringen. I dag går analfabeter og bioingeniører i samme norskklasse. Da er det ikke rart at ingen av gruppene oppnår sitt fulle potensiale.

Veien å gå for å sørge for at ikke innvandrere bidrar til å øke fattigdommen i Norge er ikke gjennom innstramminger og hard, fiendtlig retorikk. Veien går gjennom mer tilpasset opplæring, raskere saksbehandling og mer menneskelig behandling. Vi er nødt til å se hver enkelt som det individet de er, med alle de erfaringer de bringer med seg. Bare om vi integrerer godt vil de bli den ressursen de ønsker og har potensialet til å bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.