Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ensomhet

God jul, ensomt nytt år

For mange kommer ensomheten når julelysene slukkes og hverdagen begynner. Hva om vi også bruker juleferien til å tenke over hvordan vi kan være mer til stede for de rundt oss i 2019?

UNGE ENSOMME: Unge skal nyte livet, være med venner og ha framtidstro. I stedet er mange ensomme og bekymret. Men det fine er at det er det mulig å gjøre noe med, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UNGE ENSOMME: Unge skal nyte livet, være med venner og ha framtidstro. I stedet er mange ensomme og bekymret. Men det fine er at det er det mulig å gjøre noe med, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ina Rangønes Libak.
Ina Rangønes Libak. Vis mer

Vi snakker og skriver mye om ensomhet i jula. Vi har blitt flinkere til å offentlig sette ord på det som kan være vanskelig med jul. Det er veldig bra, fordi det gjør det mindre tabu og til noe som gjelder oss alle. Men det er mange dager mellom nyttår og jul, flere enn mellom jul og nyttår.

For mange kommer ensomheten når julelysene slukkes og hverdagen begynner. Hva om vi også bruker juleferien til å tenke over hvordan vi kan være mer til stede for de rundt oss i 2019?

I Ungdata-undersøkelsen for 2017 oppga 14,9 prosent av jentene og 7,2 prosent av guttene på videregående skole at de var veldig mye plaget av ensomhet. Det er det høyeste tallet Ungdata har registrert. Nesten 30 prosent av jentene på videregående skole har depressive symptomer.

Det er vonde tall å lese. Unge skal nyte livet, være med venner og ha framtidstro. I stedet er mange ensomme og bekymret. Men det fine er at det er det mulig å gjøre noe med, fordi medisinen mot ensomhet er noe vi har tilgang på alle sammen: tida vår og det å være medmenneske.

Det sies at det er ensomt å være menneske. Men vi mennesker er født i flokk og dør i flokk. Vi er helt avhengig av å være sammen, av å være nær andre. Eller som Agnar Mykle skriver; vi er forenet i lengselen etter hendenes innside.

Kanskje er det hendenes innside mange av de ensomme unge mangler. Hender som ikke bare trykker på taster, men som tar i hånda og sier det er hyggelig å se deg. Eller kanskje er det øyne, som ser. Som ikke bare ser i skjermen, eller som ser bort.

En ting er sikkert: Vi har et felles ansvar for at unge ikke sitter alene og føler på den vonde ensomheten. Det skal alle som føler på den nå vite. Og politikerne har et spesielt stort ansvar.

Det er ikke en politisk oppgave å tvinge mennesker til å tilbringe tid sammen. Men det er en politisk oppgave å lage samfunnet på en slik måte at det blir lett for oss mennesker å være sammen. Fordi det er tiden vi har sammen, vi setter mest pris på. Og skal politikken være til for mennesker og ikke omvendt, må vi svare på det som er viktigst for folk.

Noe av det viktigste for oss alle sammen er å bli sett, også i dagene mellom nyttår og jul. God jul og godt nytt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!