God jul i Blåfjell

Full klaff for Geir Bøhren og Bent Åserud, som har lagd musikken til årets NRK-julekalender!

Resultatet er en gøyal og spenstig CD, med frodige tekster av Gudny Hagen og arrangementer som inkluderer et imponerende antall instrumenter.

Kanskje kunne man si at verdensmusikken møter norsk juleromantikk. Enkel og sjarmerende moralisme spunnet rundt både bruk- og kast-mentalitet og fremmedfrykt veves inn i et mytisk univers av nissefolklore og snøkledte landskap. De vokale innslagene besørges av skuespillerne i serien og er av vekslende kvalitet, for å si det slik. Det som gjør plata unik, er de spennende lydrommene som skapes.

I tillegg til et kompetent orkester trakterer komponistene 50 instrumenter som spenner fra bukkehorn og ranglebein til eselkjeve, bjellekrans, gjøkur og kinesisk månegitar. For ungene får plata i beste fall en musikkpedagogisk bieffekt. Fortellingen får en poetisk tonsetting som lever sitt eget eventyrlige liv.

Som kjent har blåfargen også en musikalsk dimensjon. Det er riktignok ikke blues som spilles, men en fargerik blanding av folkemelodi-inspirasjon og moderne rootsmusikk. Og det er blått nok i massevis.