«God morgen Norge»-programleder: - Et tap

Programleder Espen Fiveland (45) i «God morgen Norge» er blant dem som nå går til produksjonsselskapet Mastiff.

SKAL TIL MASTIFF: Programlederne Desta Marie Beeder og Espen Fiveland i «God Morgen Norge». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL TIL MASTIFF: Programlederne Desta Marie Beeder og Espen Fiveland i «God Morgen Norge». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

I dag ble det kjent at TV 2 overlater produksjonen av «God morgen Norge» til produksjonsselskapet Mastiff.

Hele 31 av TV 2s ansatte følger med i virksomhetsoverdragelsen. Ingen mister jobben. Av «God morgen Norge»-profilene er det bare tv-kokk Wenche Andersen og programleder Vår Staude som fortsetter i TV 2.

Blant dem som nå begynner å jobbe i Mastiff, er TV 2-profil og programleder Espen Fiveland (45), som har arbeidet for TV 2 i nærmere 20 år.

Han forteller at han fra begynnelsen av har vært mot virksomhetsoverdragelsen.

- Alle de ansatte jeg kjenner til, har vært mot. De siste fire månedene har det vært stor usikkerhet og mye frustrasjon, et bredt spekter av følelser. Nå kom beskjeden endelig, og det er en slags lettelse over at det endelig er tatt en avgjørelse, sier Fiveland til Dagbladet.

Programlederen sier at mange av de ansatte har forståelse for at TV 2 må prioritere kjerneområdet nyheter.

- Mister mye kompetanse

Men han mener at avtalen er et tap for kanalen:

- Vi mister så mye redaksjonell kompetanse og et produksjonsmiljø som er noe annet enn nyhetene. Avtalen er et tap for det redaksjonelle miljøet i TV 2, sier Fiveland.

Han understreker at det har vært mange forskjellige reaksjoner.

- Flere har reagert kraftig ved tanken på å forlate TV 2, som de har opplevd som en trygg og god arbeidsplass i 20 år. Noen opplever at det er rett og slett er som å miste jobben, mens andre ser det som et spark bak for å komme seg videre, sier Fiveland.

Selv sier han at han nå har snudd, og nå er positiv til å gå over til Mastiff.

- Jeg er vel en av dem som har skjønt at det ikke er noen vei tilbake. Mastiff er et godt valg, de har et veldig godt redaksjonelt miljø og kompetanse til å lage bra tv. Jeg føler at det er en fin mulighet til å utvikle meg og kanskje være med på andre prosjekter i Mastiffs regi, sier Fiveland.

Han sier at ledelsen i TV 2 har vært opptatt av å overføre lønns- og arbeidsbetingelser og å videreføre avtaler til Mastiff.

- Jeg synes de har kommet ganske langt der. Det kunne vært mye verre.

- Dårlig idé

Også klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, mener TV 2 får et fattigere redaksjonelt miljø.

- Vi har gjennom mange drøftinger ment at dette er en dårlig ide. TV 2 får nå et betydelig fattigere redaksjonsmiljø. Vi har hatt en arena hvor vi kan ta opp mykere spørsmål på God Morgen Norge og de mer hardere på Nyhetskanalen. Slik har vi følt at vi har ivaretatt samfunnsoppdraget på en god måte, sier Helland til Dagbladet.

Hun forteller at prosessen har pågått siden februar. Klubben har ikke klart å stoppe utfasingen, og har heller forsøkt å legge forholdene til rette for at dette skal bli en best mulig overgang, forteller Helland.

- Ledelsen sier at seeren ikke skal merke at programmet er ute, mens vi har forsøkt å vise dem hva slags konsekvenser dette får internt, men vi har kommet til kort. Arbeidsgiver har styringsrett og har besluttet dette. Deretter har vi har sørget for best mulig vilkår i Mastiff. Dette opplever vi at ledelsen har jobbet seriøst med, sier hun.

Positiv

Sissel Randsborg, redaksjonssjef i «God morgen Norge», er positiv til avtalen.

- Mastiff er et utrolig bra faglig sted for «God morgen Norge». Vi kommer til et sted der det er fokus på journalistikk og vi kjenner at det blir veldig bra, sier Randsborg, som peker på at søsterselskapet i Danmark produserer Go´ morgen Danmark.

Administrerende direktør i Mastiff, Kathrine Haldorsen, forteller at selskapet skal begynne å produsere programmet allerede 1. august.

- Vi gleder oss veldig til å ta imot denne fine redaksjonen og er veldig glade her på Mastiff i dag. Vi gleder oss til å utvikle programmet sammen med gjengen fra TV 2, sier Haldorsen til Dagbladet.