God nok for Grammy - men Truls Mørk er ikke nominert til Spellemannprisen

Truls Mørk ble i går den første nordmann som har vunnet Grammy- prisen. Men til Spellemannprisen i kveld er han ikke nominert.

Med sin utsøkte innspilling av Brittens tre cellosuiter gikk Truls Mørk til topps i Grammy-konkurransen, den mest berømte og prestisjetunge av dem alle. Men Spellemannpris kan det ikke bli i kveld. Der er Leif Ove Andsnes, Rolf Lislevand og Vertavo-kvartetten nominert i kategorien klassisk musikk.

Bra for salget

Men Truls Mørk, på telefon fra turné i Malaysia, virker ikke videre nedslått av den grunn, og gleder seg heller over å ha blitt Norges første Grammy-vinner.

- Jeg ble kjempeglad. Det var overraskende, fordi jeg vet hvor vanskelig det er å få en slik pris, sier Mørk.

Han turnerer nå med Pittsburgh Symphony Orchestra og Mariss Jansons i Malaysia og Australia.

- Hva betyr en slik høythengende pris for den videre karrieren?

- For konsertkarrieren har den liten betydning. Jeg gjør allerede det jeg ønsker å gjøre, og jeg er dessuten fullbooket i to år framover. Men jeg tror det kan ha en del å si for platesalget. Spesielt i Amerika. Der har det aldri vært satset skikkelig. Bare fire av mine ti Virgin-plater er gitt ut der borte. Og der er det jo et enormt markedspotensial, sier Mørk.

Men bortsett fra å bruke ordet «markedspotensial», er cellisten forsiktig med å ta BI-ord i sin munn.

- Når det kommer til butikk, overlater jeg alt til EMI, sier Mørk, som ikke aner hvor mye Britten-plata har solgt.

Pause uten celloen

Som de fleste internasjonale artister med små barn opplever også trebarnsfar Truls Mørk vanskeligheter med å kombinere innen- og utenriksavdelingen.

- Jeg føler meg veldig privilegert og heldig. Men en solistkarriere innebærer kolossalt mye reising. Jeg er blitt flinkere til å si nei, men det dukker stadig opp fristende tilbud. I sommer har jeg likevel planer om en fem ukers pause. I tre av disse skal jeg ikke røre celloen i det hele tatt, sier Mørk og høres ut som han gruer seg.

Men vi håper han plukker opp «fela» i tide. Våren 2003 venter en av de største utfordringene hittil i karrieren: plateinnspillingen av Bachs massive cellosuiter.