God nok for P4

Sogneprest Marit Slettum skulle holdt tre andakter på P4, men ble tatt av lufta etter sin første preken fordi hun er kvinne. Nå trosser P4 produsenten av andakten, Norea Radio, og ber Slettum om å holde andakt likevel.

Norea Radio i Kristiansand er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, som har et vedtak fra generalforsamlingen som sier nei til kvinnelige prester.

- Det var en glipp at hun ble spurt, sier Tore Askildsen, daglig leder i Norea Radio. Han vil ikke gå i nærmere detaljer om saken før han har hatt møte med P4 om saken.

En av Slettums andakter ble sendt på P4, mens to andakter som var ferdigprodusert ble tatt av sendeplanen.

Har spurt Køhn

P4 liker ikke Norea Radios syn på kvinnelige prester - og har selv tatt affære. I går ringte programsjef i P4, Svein Torgersen, til sogneprest Slettum og spurte om hun ville holde nye andakter på P4 - uavhengig av Norea Radio. Tilbudet takket hun ja til. Torgersen la også inn en forespørsel hos biskop Rosemarie Køhn.

- P4 har ikke noe imot kvinnelige prester. Derfor vil vi selv sørge for å få bidrag herfra. Andaktene fra Norea Radio må dermed vike plass for andakter fra kvinnelige prester, sier Torgersen til Dagbladet.

Konservativt syn

Sogneprest i Etnedal, Marit Slettum, var positivt overrasket over henvendelsen fra Norea Radio om å holde andakt for P4s lyttere.

- Jeg visste at radioen har et konservativt syn på kvinnelige prester, men da jeg fikk forespørselen trodde jeg det var et signal om en ny kurs, sier Slettum til Dagbladet.

Hun beklager avtalebruddet - og at Norsk Luthersk Missjonssamband ikke er kommet lengere i 1997. Hun håper at saken kunne ha bidratt til en debatt i organisasjonen.

Slettum har fått både skriftlig og muntlig beklagelse fra Norea Radio for at hun ble spurt og for at hun har laget andakter som ikke er sendt.

SLIPPER TIL LIKEVEL: Marit Slettum er kvinnelig prest, og får derfor ikke lov å holde andakt på P4 i regi av Norea Radio. Nå har P4 bedt henne om å holde andakt likevel - uavhengig av Norea Radio.