God og alvorlig bok

Oskar Stein Bjørlykke har skrevet en nennsom bok om depresjon som rammer en prest i aktiv tjeneste.

Han er 52 år, har vært enkemann i et par år, kommer til å oppleve sin tjeneste og sin tro som en slags tredemølle, og blir dypt ulykkelig. Han har ikke så mange rundt seg, en voksen datter, Ane Berit, som han treffer av og til, en ungdomsvenn, Olav, lektor og forfatter, en bror, Jørgen, hjembygden, «staben» på prestekontoret: en liten krets.

Hjelperen er legen i bygden, som ber ham ta permisjon og foreskriver en mild tablettkur. Bjørlykke vet åpenbart mye om depresjoner og melankoli {ndash} hvem vet ikke det?

Vi følger presten gjennom noen høstmåneder, til han kommer ut på den andre siden merket av erfaringene, åpnere. Han innleder et samarbeid med Olav {ndash} forfatteren som har foresatt seg å skrive en bok om sorg, og som skal få dele prestens erfaringer. Og på den annen side innleder han et forsiktig forhold til en ny kvinne, Vibeke; der er flere omkring ham da trengslene {ndash} inntil videre? {ndash} er over. Boken heter nok «Skrift», på grunn av samarbeidet mellom Olav og presten, og der ligger vel et forfatterhåp i det: Om å få skrevet seg ut av dype vanskeligheter.

Oskar Stein Bjørlykke har valgt en slags stakkato form, knappe setninger som viser, men ikke tømmer ut meningsinnholdet. Det er blitt en god, alvorlig bok, som sikkert kan være til hjelp og støtte for lesere.