God øko-jul

For de fleste av oss er det uaktuelt å bytte ut julematen med et vegetarisk alternativ, men selv juleribba og pinnekjøttet kan bli mer miljøvennlig. Nøkkelen er økologiske matvarer.

Server økologisk mat – også til jul – og bidra til et bedre samfunn og en sunnere livsstil for deg og din familie.

Økologisk produksjon benytter seg ikke av plantevernmidler, kunstgjødsel eller tvilsomme tilsetningsstoffer. Den økologiske bonden legger om tankegangen i forhold til ressursene de forvalter og samarbeider med naturen. I tillegg er det økologiske jordbruket mer skånsomt for miljøet.

Juletreproduksjon belaster miljøet forholdsvis mye. Både trærne og bakken sprøytes for å fjerne annen vegetasjon, sånn at trærne vokser raskt og blir tette. I tillegg gjødsles juletrær med kunstgjødsel. Regelverket for sprøyting har vært noe strengere for norske trær enn for importerte, men nå presser også norske juletreprodusenter på for å få bruke mer sprøytemidler.

I økologisk produksjon er det ikke tillatt med bruk av kunstgjødsel. Ved å velge et litt mer «pjuskete» tre i år, gjør du en viktig miljøinnsats – og sender et signal til bransjen om at mer sprøyting ikke er veien å gå. Sjekk gronnhverdag.no for en liste over godkjente produsenter av økologiske juletrær.

Riktig god øko-jul til deg og dine!

akr@dagbladet.no Kilder: gronnhverdag.no, fairtradenorge.no