God romfølelse og flotte bilder

«Space Station 3D» minner om en blanding av skolefjernsyn og rekrutteringsfilm for Forsvaret. Men hvilke bilder!

Selv om vi har sett bilder fra verdensrommet i over tretti år, er «Space Station 3D» imponerende. Aldri har vi sett bilder, eller film for den saks skyld, av en slik kvalitet. Jo da, som vanlig ved enhver ny IMAX-film, det visuelle er klart det beste. Innholdet er i en annen klasse.

I hovedsak tar filmen for seg dagliglivet i og rundt den internasjonale romstasjonen Alpha. Etter å ha sett et utall science fictionfilmer er det overraskende hvor low-tech og uestetisk virkeligheten synes å være. Ting er faktisk holdt sammen av tape og gummistrikk. Trangt er det også. Men det er ganske morsomt å se hvordan astronautene utfører daglige gjøremål i vektløs tilstand, selv om vi har sett sånt før.

På kommentatorsporet gir Tom Cruise (en norsk versjon er på vei) det hele en følelse av skolefjernsyn, eller rekrutteringsfilm for kommende astronauter: Jobb hardt, følg dine drømmer, og kanskje dere blir morgendagens astronauter. Personlig ville jeg betakket meg for flere klaustrofobiske måneder i vektløs tilstand. En tur på IMAX er både billigere og behageligere. Et av filmmediets styrker er muligheten til å ta publikum til steder de aldri ellers ville få se. Det gjør «Space Station 3D». Til gagns.