Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

God start på dagen

Reiseradioen skal være en lett blanding av musikk og sommerprat. En vennlig start på dagen, som den var med Cille Biermann i studio i går.

Med etterlyste katter og undulater. Vær og badetemperaturer og utallige intervjuer med festivalsjefer fra Innvik, Utvik og Blåbærdalen. Nitimejingelen sitter i ryggmargen på oss alle og er ennå et signal om å skru opp lyden. Selv om mange halvsenile mener både Nitimen og Reiseradioen var så uendelig mye bedre før. Akkurat som Dagbladet var så mye bedre i 1970-åra.

Bakgrunnslyd

NRK burde kanskje sende en 20 år gammel reprise for å vise at det ikke alt er blitt verre. Radioen har bare fått en annen funksjon i de tusen hjem. Den står der og maler fra vekkerklokka ringer til ungene vil ha Barne-tv. Det er blitt en fast bakgrunnslyd vi bare skrur opp når det kommer ei plate vi liker, et yndlingsprogram eller en og annen dramatisk nyhet. Det er ikke lett å lage radiounderholdning for et folk av tv-slaver, og det er langt fra hver dag Reiseradioen får det til. Men jeg fikk en god start på dagen i går.

Ikke fordi programlederen var så morsom. Kanskje mer fordi hun ikke prøvde å være morsom hele tida, men faktisk var programleder. Og det er faktisk en profesjon og avgjørende for programmets kvalitet. Moromenn og -damer kan leies inn, men radiounderholdning er også et håndtverk med sendeskjema, timing studioledelse og regi.

Musikken

Det er selvsagt tonen i programmet og ikke minst musikken som er avgjørende. Nitimens styrke og svakhet er musikken. Når vi i 50-åra trives med platene, er det ganske sikkert at ungdommen leter etter en annen kanal. I går var det gudskjelov Lill Lindfors-segmentet som vant musikkonkurransen. Til gjengjeld fikk ungdommen sin del i de humoristiske innslagene.

Men hvorfor holder Reiseradioen fortsatt på med Agurknytt? Det var dårlige agurker allerede i midten av 1980-åra, og da leste jeg dem selv. Grunnen er at meldingene ikke er skikkelige agurknyheter. Det er stort sett løsrevne setninger fra avisspaltene som blir lest opp med sitat, og det uhyre langt mellom gullkornene. Kanskje fordi de ufrivillige morsomhetene har forsvunnet fra spaltene. Det ville ikke være noe stort savn om også Agurknytt forsvant.

Reiseradioen og Nitimen er flaggskip i radiounderholdningen, men selv på flaggskip må av og til noen mønstre av.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media