God tur, gutter

- Fotball, eat your heart out! Kommentaren fra min fotballgærne kamerat oppsummerer i grunnen det meste av lørdagens gigashow på Ullevaal Stadion.

At a-ha er Norges største popband visste vi fra før, at de var store kom faktisk som en aldri så liten overraskelse, i hvert fall for de av oss som er nyfrelste fans. Vi som på åttitallet hadde helt andre musikalske idoler enn tre norske gutter med fillete bukser og skinnremmer rundt håndleddene. Vi som kjente en viss skepsis i mageregionen da a-ha annonserte at de hadde planer om å ta steget over i stadionklassen. Riktignok spilte de fletta av publikum i Vallhall i fjor, men Ullevaal Stadion? Stones, kanskje, men a-ha?

  • Men da «Take On Me» dundret ut av det enorme høyttaleranlegget litt over halv elleve lørdag kveld, var det ikke mye skepsis igjen. Gud vet hvor langt utover bydelens grenser jubelen rakk, men at det var lenger enn noe fotballbrøl er helt sikkert.
  • Konserten på Ullevaal var startskuddet på en verdensturné for a-ha. I morgen kveld spiller de i Helsinki, og så står blant annet Stockholm, København, Brussel, Paris, Madrid, Moskva, Minsk, Sco Paulo, Rio, Warszawa og Dublin for tur. Flere av konsertene er allerede utsolgt, blant annet den i Royal Albert Hall i London 25. juni. Totalt 38 konserter er foreløpig satt opp fram til midten av oktober. Bare i Tyskland skal a-ha spille 12 konserter i de største byene. I tillegg håper de at de etter hvert kan legge Japan og USA til turnélista.
  • Hva kan en slik suksess brukes til? I Norge har vi ingen erfaring med band av et slikt kaliber. Ifølge Magne Furuholmen er a-ha bevisst på at de nå sitter på en unik kompetanse her til lands, en popstjernekompetanse de gjerne deler med andre.

- Rundt idrettsfolk fins det for eksempel et veldig bra system, mens vi musikere er aleine på veien. Vi er heldige hvis vi har et plateselskap som bryr seg og en skikkelig manager, sa Furuholmen etter lørdagens konsert, og delte noen tanker med journalistene om et slags norsk energisenter for musikk:

- Slik det er nå, skjer det mye i norsk musikk, men all kompetansen lekker jo ut. Det er ikke noe Florence Nightingale over dette, men det hadde vært morsomt med et slikt forum.

  • Dette er positive signaler fra våre aller største popstjerner. Nå gjelder det bare at de blir fulgt opp, og at a-ha får muligheten til å dele sine erfaringer med andre. De har allerede vist gode takter ved å ta med seg ferskere artister som Briskeby og Sondre Lerche ut på veien, og har dermed bekreftet at de er seg sin rolle bevisst.