MARIHUANA-MARSJ: Hvert år arrangeres Million Marihuana March over hele verden. Bildet ble tatt i mai i Praha, der mer enn 5000 mennesker tok del i marsjen – som er et ledd i kampen om å legalisere marihuana. Foto: NTB Scanpix
MARIHUANA-MARSJ: Hvert år arrangeres Million Marihuana March over hele verden. Bildet ble tatt i mai i Praha, der mer enn 5000 mennesker tok del i marsjen – som er et ledd i kampen om å legalisere marihuana. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ruspolitikk

God vilje er ikke nok

Det er godt dokumentert at avholdsbevegelsen – som Actis er en del av – systematisk har motsatt seg tiltak vi i dag vet har gitt mange et bedre liv.

Meninger

I Dagbladet 8. november sier Mina Gerhardsen, leder i tidligere Avholdsfolkets landsråd (Actis), at hun mener det er trist at Normal bruker spalteplass på å snakke ned andre organisasjoner.

Vårt innlegg er ikke nedsnakking, men velbegrunnet kritikk av den skjeve og utdaterte fordelingen av ressurser og makt på rusfeltet.

Normal har ikke noe imot restriktive stemmer på rusfeltet, og det er flere av Actis-medlemmene vi har respekt for, blant annet BAR og RIO, som i stadig større grad har vist seg å være åpne for nye løsninger. Det er likevel godt dokumentert at avholdsbevegelsen i Norge og Sverige – som Actis er en del av – systematisk har motsatt seg tiltak vi i dag vet har gitt mange et bedre liv.

I Sverige inkluderer dette livreddende smitteverntiltak som rene sprøyter. Anlov Mathiesen, tidligere redaktør for gatemagasinet =Oslo, beskriver Actis godt i boka «Omsorgsindustrien»: «De framstår nærmest som en ren nei-fløy, og en forlengelse av Kristelig Folkeparti ... Nei til sprøyterom, nei til avkriminalisert værested for narkomane, nei til utdeling av metadon, Subutex og heroin. Nei til det meste annet enn avhold».

Gerhardsens forsøk på å hevde at Actis representerer bredde faller på sin egen urimelighet, all den tid hun søker å melde inn organisasjoner uten naturlig tilknytning til rusfeltet. Minotenk (et ganske nytt tilskudd) har på sosiale medier begrunnet medlemskapet med praktiske og økonomiske fordeler og innrømmer at de ikke kan noe særlig om ruspolitikk. Vi er også kjent med at flere Actis-medlemmer vurderer sitt medlemskap fortløpende i lys av de pågående omveltningene på feltet.

God vilje og ønsketenkning er ikke nok. Når noe nytt skal inn, må det gamle ut. Helseminister Bent Høie og Hadia Tajik har i likhet med FNs kontor for menneskerettigheter og Verdens helseorganisasjon gjort en snuoperasjon og bedt om avkriminalisering, men Actis motsetter seg fortsatt slike løsninger. Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon – er mer på linje med internasjonale anbefalinger og har i tillegg fem ganger så mange medlemmer som Actis. Regnestykket burde være enkelt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.