DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

God vilje er ikke nok

Det er godt dokumentert at avholdsbevegelsen – som Actis er en del av – systematisk har motsatt seg tiltak vi i dag vet har gitt mange et bedre liv.

MARIHUANA-MARSJ: Hvert år arrangeres Million Marihuana March over hele verden. Bildet ble tatt i mai i Praha, der mer enn 5000 mennesker tok del i marsjen – som er et ledd i kampen om å legalisere marihuana. Foto: NTB Scanpix
MARIHUANA-MARSJ: Hvert år arrangeres Million Marihuana March over hele verden. Bildet ble tatt i mai i Praha, der mer enn 5000 mennesker tok del i marsjen – som er et ledd i kampen om å legalisere marihuana. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 8. november sier Mina Gerhardsen, leder i tidligere Avholdsfolkets landsråd (Actis), at hun mener det er trist at Normal bruker spalteplass på å snakke ned andre organisasjoner.

Vårt innlegg er ikke nedsnakking, men velbegrunnet kritikk av den skjeve og utdaterte fordelingen av ressurser og makt på rusfeltet.

Normal har ikke noe imot restriktive stemmer på rusfeltet, og det er flere av Actis-medlemmene vi har respekt for, blant annet BAR og RIO, som i stadig større grad har vist seg å være åpne for nye løsninger. Det er likevel godt dokumentert at avholdsbevegelsen i Norge og Sverige – som Actis er en del av – systematisk har motsatt seg tiltak vi i dag vet har gitt mange et bedre liv.

I Sverige inkluderer dette livreddende smitteverntiltak som rene sprøyter. Anlov Mathiesen, tidligere redaktør for gatemagasinet =Oslo, beskriver Actis godt i boka «Omsorgsindustrien»: «De framstår nærmest som en ren nei-fløy, og en forlengelse av Kristelig Folkeparti ... Nei til sprøyterom, nei til avkriminalisert værested for narkomane, nei til utdeling av metadon, Subutex og heroin. Nei til det meste annet enn avhold».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer