Goddard med årets påskekrim

Årets påskelesning for den som er henfallen til klassisk britisk krim.

Med sin tolvte roman (tredje på norsk) har britiske Robert Goddard skrevet et annerledes mysterium. Fra før av er han kjent for innfløkte kriminalmysterier hvor lite er hva det gir seg ut for, denne gangen har han også gitt plass til overnaturlige fenomener og en spionsak.

En sørgende ektemann er hovedpersonen, og fortellingen er formet som et brev (eller en bekjennelse) til hans døde kone. Tony Sheridan blir fra seg av sorg når hans kone faller fra en klippe og omkommer. Ulykke? Selvmord? Mord? Etter begravelsen inviteres Tony til svigerinnen Lucy og hennes mann Matt Prior. De har nettopp flyttet inn i ny bolig, det sirkelformede huset Otherways.

Tony finner ikke ro der. Én ting er at huset var åsted for et mord i 1939, noe annet er de livaktige drømmene som plager ham. En tredje faktor er at Lucy søker trøst hos sin svoger. Samtidig kommer Tony i kontakt med den plagsomme Norman Rainbird, som lokker Tony til å begynne å grave i husets historie. Dermed finner han ut mer om mordet, om spionsaken fra etterkrigstida og om sin egen kones død.

«Sirkler av stein» virker mer fortettet og intens enn Goddards tidligere bøker, men den har de samme kvalitetene. Og for dem som er henfalne til klassisk britisk krim, er dette uten tvil årets påskelesning.