Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gode alternativer til Maps på iPhone

Mens Apple forsøker å fikse kartløsningen sin, finnes det andre muligheter for deg som vil finne fram med iPhone.

SOSIAL NAVIGASJON: Navigasjonsprogrammet Waze gir deg gratis sving-for-sving-navigasjon. Tjenesten samler hele tida inn data fra alle som bruker den for å øke kvaliteten.
Foto: AP/NTB scanpix
SOSIAL NAVIGASJON: Navigasjonsprogrammet Waze gir deg gratis sving-for-sving-navigasjon. Tjenesten samler hele tida inn data fra alle som bruker den for å øke kvaliteten. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

Las Vegas smelter. Brooklyn Bridge vrir seg som en orm. Berlin har fått nytt navn. Lista over feil, mangler og ufrivillig humor i tjenesten som skulle erstatte Google Maps på Apples mobile dingser er unektelig lang.

Den nye karttjenesten for det mobile operativsystemet iOS 6 framstår foreløpig som noe av en fiasko, selv om svakhetene ikke er så mange og altoverskyggende som man kan få inntrykk av. Sannsynligheten er stor for at du ville kunne bruke Maps uten problemer, også til sving-for-sving-navigasjon med telefonens innebygde GPS.

Men en karttjeneste er avhengig av tillit.

Den tilliten må Apple jobbe hardt for å gjenopprette. Toppsjef Tim Cook har allerede vært ute og beklaget. Nå driver Apple hasterekruttering av tidligere Google Maps-medarbeidere, samtidig som Cook anbefaler kundene å bruke konkurrentens kartprodukter i stedet.

ALTERNATIVENE er flere for deg med iPhone. Også om du fortsatt vil ha adgang til Googles overlegne kartdata på den bærbare dingsen.

OOPS: Brooklyn Bridge, slik den slanger seg i første versjon av Apples nye karttjeneste.
OOPS: Brooklyn Bridge, slik den slanger seg i første versjon av Apples nye karttjeneste. Vis mer

Ved å gå til maps.google.com i nettleseren, får du opp Googles HTML5-baserte web-app, som i praksis fungerer langt på vei  som den fullverdige appen.

Du blir også tilbudt å legge til denne som et app-ikon på hjem-skjermen. Om dette ikke dukker opp automatisk, gjør du det ved å trykke på delingssymbolet nederst på skjermen (rektangel med pil, se bilde nede til høyre) og velg Legg til på Hjem-skjerm. Sving-for-sving-navigasjon får du ikke, for det vil ikke Google tilby utenfor sitt eget Android-univers.

ALTERNATIVT kan du bruke web-appen til en annen Apple-konkurrent. Nokia har nemlig også en god kartløsning, som du finner på m.maps.nokia.com. Tillat at appen bruker din nåværende posisjon, og legg til på hjem-skjerm som beskrevet i avsnittet over.

På biltur trenger du en virkelig solid sving-for-sving-navigasjonsløsning.

Det kan man ikke med sin beste vilje hevde at Apples egen kartløsning tilbyr i dag. Her er Android-brukere bedre stilt, med velprøvd funksjonalitet innebygd og gratis i form av Google Maps Navigation.

FULVERDIG NAVIGASJON: Gratisappen Waze gir deg ikke satelittbilder og detaljerte kart, men er en fullverdig navigasjonsløsning.
FULVERDIG NAVIGASJON: Gratisappen Waze gir deg ikke satelittbilder og detaljerte kart, men er en fullverdig navigasjonsløsning. Vis mer

For deg som sverger til Apples dingser, og vil ha gratis sving-for-sving-navigasjon, kan den sosiale navigasjonsappen Waze være verdt et forsøk.

Den er helt gratis, og baserer seg på innsamlede data fra alle som bruker tjenesten, i kombinasjon med telefonenes innebygde GPS. Den er ikke feilfri eller komplett, men da jeg testet den, fant den det aller meste. Finnes også for Android, selvsagt.

Vil du være helt på den sikre siden, kan en av de mer påkostede navigasjonsappene til noen hundrelapper være løsningen.

Det er mye dyrere enn gratis, men husk at det ikke er mange år siden mange av oss bladde opp flerfoldige tusen kroner for en egen GPS-enhet.

DET FINNES gode og velprøvde alternativer i App Store fra blant andre Navigon, TomTom og Garmin til 5—600 kroner, men i sommer installerte jeg den langt rimeligere navigasjonsappen iGo Primo, med komplett kartpakke for Vest-Europa til 266 kroner.

iGO: En mer påkostet navigasjonsapp til noen hundrelapper kan være et alternativ om du trenger sikker navigasjon i bil. Foto: iGo
iGO: En mer påkostet navigasjonsapp til noen hundrelapper kan være et alternativ om du trenger sikker navigasjon i bil. Foto: iGo Vis mer

Den viste vei trygt gjennom trafikkaoset i Valencia og på svingete småveier og motorveier nedover langs Costa Brava. Brukeropplevelsen var bedre enn den jeg er vant til fra min tilårskomne og i sin tid grisedyre Garmin Nuvi-enhet, med god grafikk i 3D og innzooming på veikryss og andre endringer i trafikksituasjonen.

Bare én gang sviktet programvaren. På vei tilbake til flyplassen i Valencia valgte vi å ikke følge anvisningene om å kjøre gjennom sentrum, men i stedet følge ringveien rundt byen.

Da ble iGo-damen fornærmet, og forble helt stille til hun plutselig begynte å snakke igjen, som om ingen ting var skjedd, da vi ved egen hjelp var komemt nesten fram til flyplassen.

Det finnes selvsagt flere alternativer enn de jeg nevner her, både innenfor navigasjon og vanlige kartløsninger. Kom gjerne med dine favoritter i kommentarfeltet.

GOOGLE MAPS: Web-appen gir nesten samme funksjonalitet som appen Apple har fjernet fra iOS 6.
GOOGLE MAPS: Web-appen gir nesten samme funksjonalitet som appen Apple har fjernet fra iOS 6. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media