Gode årganger

Perler fra 50-åras hippeste dansejazzrepertoar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Benny Golson Nytt og sympatisk i ekkoet av hardbopen.

Michel Petrucciani/Niels-Henning Ørsted Pedersen Dueller og dialoger på virtuosnivå.

CD: 25. januar rundet tenorsaksofonisten, komponisten, arrangøren, foreleseren og æresdoktoren m.m. Benny Golson 80 år. Begivenheten ble markert med en konsert i Kennedy-senteret i Washington, og samtidig kom to plater: «The Best of Benny Golson» og «New Time, New ’Tet». Den første inneholder seks høydepunkter fra 1950-tallet pluss tre opptak fra 86, 97 og 04, den andre byr på ferske innspillinger med en sekstett modellert på Golson og Art Farmers berømmelige Jazztet fra perioden 1960–62.

TIL TROSS for at han er en skarp tenorsaksofonist, i sin tid sammenliknet med Don Byas, seinere med Archie Shepp, skinner Benny Golsons stjerne aller klarest som komponist og arrangør. Disse ferdighetene kom godt med da han som musikalsk leder revitaliserte et temmelig punktert Art Blakey’s Jazz Messengers i 1958/59, og seinere ble et hett navn som film- og fjernsynskomponist med blant annet musikken til «M*A*S*H», «The Cosby Show» og en haug TV-reklamer på samvittigheten. Sin egen nisje i jazzhistorien skaffet han seg med låter som «I Remember Clifford» (den vakre minneballaden om vennen, trompeteren Clifford Brown, som døde i en bilulykke bare 25 år gammel i 1956), «Blues March», som ble Jazz Messengers’ signaturlåt, «Whisper Not», «Along Came Betty» og «Killer Joe».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer