KOMMENTARER

Formvurdering MDG:

Gode forhold, dårlig glid

Den grønne smøringen gir ikke helt feste. MDG må bygge partiet for å nå sitt potensiale.

<strong>LANDSMØTE:</strong> Une Bastholm og Miljøpartiet de Grønne (MDG) møtes til landsmøte denne helga. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LANDSMØTE: Une Bastholm og Miljøpartiet de Grønne (MDG) møtes til landsmøte denne helga. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med en svak vind i ryggen møtes Miljøpartiet de grønne i helga for sitt landsmøte på Fornebu. Oppslutningen ligger nå stabilt på rundt 4 prosent i gjennomsnittet av målingene, viser tall fra nettstedet pollofpolls.no. Det er et tall som MDG kan si seg fornøyde med, men ikke mer. Klima- og miljøsaken er et av de mest brennbare politiske temaene i vår tid, men det fører ikke til noen kraftig mobilisering for partiet. To av de andre store stridsspørsmålene, ulikhet og sentralisering, gir en tydelig vekst for partier som Rødt og Senterpartiet - MDG slurer litt mer på lavgir, selv om potensialet antakelig er vel så stort for et grønt parti.

Spørsmålet blir: Hva mangler?

Partiet fikk et tydelig hopp i meningsmålinger og nye partimedlemmer både rundt lanseringen av FNs 1,5-gradersrapport i oktober i fjor, og en ny i forbindelse med klimastreiken i mars. Disse anledningene vil komme tett framover, og det politiske engasjementet trenger et hjem. Til nå har byggverket til MDG vært for skjørt til at nok velgere har villet søke tilflukt der. Partiet må profesjonaliseres. Landsmøtepapirene forteller for eksempel at partiet først høsten 2018 startet et eget lederutviklingsprogram. Neste år skal også partiet for første gang velge en leder, da skrotes ordningen med to sidestilte talspersoner.

På samme måte som det haster med å bremse klimaendringene, haster det for MDG å komme på plass som parti. De har mange unge talenter som har markert seg sterkt. Både nåværende (Hulda Holtvedt) og tidligere (Anna Kvam) talsperson for Grønn ungdom har vært blant ungdomspolitikkens sterkeste debattanter. Men kraften nedenfra i MDG trenger en plattform, helst en fast plass på Stortinget, for at den ikke forsvinner ut av politikken.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer

Resolusjonsforslagene til landsmøtet for oljepolitikk og omstilling, og for mat, er utfyllende og konkrete og viser at partiet tar grunnarbeidet på alvor. I Oslo har partiet fått et solid fotfeste, og har holdt stillingen til tross for mye og profilert motstand. Dette landsmøtet og lokalvalget til høsten er egentlig en mellomstasjon for partiet. Målet deres må være å bygge partiet fram mot 2021, komme over sperregrensen og være klart for et nasjonalt gjennombrudd. Det ville være rart om den grønne bevegelsen skulle fisle ut i Norge.

Politisk formvurdering foran landsmøtet: Terningkast fire.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer