Gode fotspor

Det er forunderlig med Aasmund Olavsson Vinje. Hans journalistikk fra sommeren 1860 har trukket tråder som gløder av aktualitet, også i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik som når en sitter på Stor-Elvdalsmuseet og drikker kaffe med fete vafler til. Da kan en ikke la være å tenke på at Vinje sa at det var slik «Sedhevd (cultur)» med alt det som østerdølen farer med. Da tenkte han ikke først og fremst på vaflene, men på den «nyere opplysning og levemåte» som preget disse bygdene. Det er «ein forunderlege Finleik i umgang hjaa mange av desse Øysterdøler,» skriver han og skildrer med dyp respekt den forståelsen en kone legger for dagen når hun pleier sin alkoholiserte og ødelagte mann.

Derfor er det knapt tilfeldig at Stor-Elvdal kommune i 1898 opprettet det første offentlig drevne aldershjem i vårt land, og at dette i dag er museets stolthet og hovedattraksjon i dag. Det er heller ikke tilfeldig at man på Glåmdalsmuseet på Elverum har en egen avdeling og et eget hus for medisinens historie i Hedmark, og at legen Fredrik Julius Holst Jonassen i 1894 åpnet kurstedet Gjøsengården i Kongsvinger for tuberkuløse som det første av sitt slag her i landet. Gjøsengården ble et be-grep langt utenfor landets grenser. I dag er også landets eldreomsorg og helsestell i ferd med å bli viden berømt. Men av helt andre grunner enn det som fikk Vinje til å skryte av dem som levde på denne kanten av landet. Av og til går det tilbake med folkeskikken, slik at man lover rømme og vafler i stedet for å lytte til poesien og lidelsen. Kankje kunne man begynne med å lese Vinje?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer