DEBATT

Debatt: Nobel-utdelingen

Gode grunner for Erna til ikke å klappe

Atomvåpen er oppfunnet en gang for alle. De kan ikke av-oppfinnes.

NOBBELT MØTE: Jovialt møte mellom ICAN-sjefen Beatrice Fihn og Erna Solberg (H) i statsministerresidensen i forbindelse med Nobels fredspris tidligere denne måneden. Men det vakte en smule oppsikt at Solberg avsto fra å klappe for fredsprisvinneren under utdelingen. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
NOBBELT MØTE: Jovialt møte mellom ICAN-sjefen Beatrice Fihn og Erna Solberg (H) i statsministerresidensen i forbindelse med Nobels fredspris tidligere denne måneden. Men det vakte en smule oppsikt at Solberg avsto fra å klappe for fredsprisvinneren under utdelingen. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

At statsminister Erna Solberg ikke klappet under fredsprisseremonien, har fått enkelte kommentatorer og politikere til å se rødt. Men Erna kan ha flere gode grunner til ikke å klappe for årets nobelpris.

La oss anta at ICAN lykkes med å få noen land til å avskaffe sine atomvåpen. Hvilke land vil det da høyst sannsynlig være? Jo, de landene som er liberale og demokratiske. Land der det er mulig for befolkningen å presse de politiske lederne til å fjerne dem.

For det andre er atomvåpen oppfunnet en gang for alle. De kan ikke av-oppfinnes. Muligheten for å lage dem kommer til å følge oss mennesker så lenge vi eksisterer på denne jorda. Om ICAN skulle lykkes med å få alle land til å avskaffe dem, vil det alltid være en fare for at en eller annen gal diktator klarer å utvikle nye.

I begge tilfeller betyr det at udemokratiske, totalitære stater alene sitter med atomvåpen. Og den eller de lederne av en stat som sitter helt alene i verden med atomvåpen, vil få enorm makt og vil kunne presse andre stater til å danse etter deres pipe.

Se på klasevåpen: Dem har vi lyktes med å forby, hevder enkelte som et motargument. Altså kan vi gjøre det samme med atomvåpen. Men det en grunn til at klasevåpen aldri har blitt montert på en interkontinental rakett: De har ikke skadepotensial nok.

Atomvåpen er i en klasse for seg. Atomvåpen kan utslette hele stater. De kan brukes til å tvinge hele nasjoner til å handle mot egne interesser.

Derfor må vi for all framtid være sikker på at også «de gode» har atomvåpen. Alternativet kan være atskillig mer ubehagelig og farligere enn den situasjonen vi er i nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer