DEBATT

Debatt: Legalisering

Gode intensjoner, men feil premisser om rusavhengige

Vi har allerede satt inn flere av tiltakene Silje Mack foreslår til etablerte brukere i sin kronikk 26. oktober.

STØTTE: I Oslo, der problemene er størst og tiltak kommer først, har vi et omfattende apparat av skadereduserende tjenester for tygre misbrukere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STØTTE: I Oslo, der problemene er størst og tiltak kommer først, har vi et omfattende apparat av skadereduserende tjenester for tygre misbrukere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi er enig med Silje Mack om at målet er «å se på hva disse personene trenger for å kunne leve gode liv som en del av samfunnet vårt». Det beskriver essensen i Strategisk plan for rusfeltet i Oslo, som tar utgangspunkt i å skape bedre livskvalitet for mennesker med rusproblemer. Selv om hun har gode intensjoner, bygger kronikken Rusmiljøet som forsvant på feil premisser.

Ifølge Mack er det mange unge mennesker med tunge rusproblemer.

Det stemmer at Uteseksjonen i Oslo talte flere unge i åpne rusmiljø denne sommeren. Økningen er på Vaterland, der unge menn selger rusmidler. I den grad de bruker illegale rusmidler, så handler det om det Mack kaller mildere rusmidler.

Vi har kartlagt miljøet, som preges av utenforskap og manglende tillit til hjelpeapparatet, men tiltakene hun foreslår er feil medisin for disse unge mennene.

Derimot har vi allerede satt inn flere av tiltakene hun foreslår til etablerte brukere. Satsingen de siste åra har ikke «i hovedsak bestått av at politiet har jaget miljøet rundt i sentrum», slik hun skriver.

Skadereduserende tiltak kom seint i Norge sammenliknet med Nederland. Men i Oslo, der problemene er størst og tiltak kommer først, har vi et omfattende apparat av skadereduserende tjenester, som utdeling av brukerutstyr, feltpleie, brukerrom, hepatitt C-klinikk og lavterskel substitusjonsbehandling.

Det Mack betegner som en pragmatisk tilnærming til utfordringene, er slik tjenestene i Oslo er innrettet. I tråd med russtrategien satser vi videre på forebyggende arbeid, bolig og jobb. Vi skal etablere tjenester utenfor sentrum, slik at den enkelte får tilbud der de bor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer