Gode lærere er nøkkelen

Vi vil gjerne styrke lærerne. Istedet prioriterer de rødgrønne frukt og grønt og ufaglært leksehjelp.

MER KUNNSKAP: Nøkkelen til en bedre skole ligger i å satse på kunnskap og kompetanse blant lærerne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
MER KUNNSKAP: Nøkkelen til en bedre skole ligger i å satse på kunnskap og kompetanse blant lærerne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina HansenVis mer
Debattinnlegg

Veien til en bedre skole går ikke i fotsporene til Sveriges privatskoleeksempel. Nøkkelen ligger i å satse på kunnskap og kompetanse blant lærerne, og derfor er Høyres viktigste tiltak i skolen massiv etter- og videreutdanning av dem som skal undervise barna våre. Ebba Boye fra Manifest Analyse forsøker i likhet med sine kolleger på venstresiden å tegne et skremmebilde av Høyres politikk. I Dagbladet 9. juli antyder hun at vi ser til Sverige for å lage skolepolitikk. Det stemmer ikke. Først og fremst lager Høyre skolepolitikk for den norske skolen, men vi lar oss inspirere av blant andre Finland som til og med statsministeren etter hvert har besøkt for å høste lærdom.

Omfattende forskning har dokumentert at faglig og pedagogisk sterke lærere er det som gir elevene størst læringsutbytte. Derfor har vi i alle våre alternative budsjetter prioritert 500 ekstra millioner til etter- og videreutdanning. Det ville gitt en dobling av antallet som får påfyll av kunnskap og kompetanse. Forslaget har dessverre blitt nedstemt av den rødgrønne regjeringen år etter år. I stedet går ressursene til frukt og grønt, og leksehjelp fra første til fjerde klasse med ufaglært personell. Høyre vil bruke de store pengene på de store oppgavene i skolen. Når Ebba Boye stiller spørsmål om «vi ikke heller bør konsentrere oss om å styrke den pedagogiske oppfølgingen og lærernes faglige rolle?», så er svaret ja. Stiller man spørsmål om lærernes faglige rolle blir prioritert høyt nok i dag, så er svaret nei. Det ironiske i kronikken fra Manifest Analyse er derfor at det er den rødgrønne regjeringen som ikke leverer den politikken de selv etterlyser.

Selv om Høyre ønsker å tillate friskoler med utbytteforbud, så må vi huske at det aldri før har vært opprettet flere alternative skoletilbud enn under den rødgrønne regjeringen. At noen elever vil velge annerledes er verken det største problemet eller det viktigste svaret på dagens utfordringer i skolen. For å gjøre den norske skolen bedre er nøkkelen å satse på den offentlige skolen og lærernes faglige og pedagogiske rolle.

Finland har noen av verdens beste resultater blant sine skoleelever. Oppskriften er dyktige lærere og tidlig innsats mot elever med lese-, skrive- og regnevansker. På begge disse områdene har ikke den rødgrønne regjeringen gjort nok, men det vil Høyre forandre på.

Gode lærere er vår viktigste prioritering, uten at jeg tror Ebba Boye og Manifest Analyse vil lytte av den grunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.