I BÅS: Som samfunn trenger vi å bli mindre opptatt av å sette hverandre i bås og begrense hverandres frihet, skriver Skeiv Ungdom. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
I BÅS: Som samfunn trenger vi å bli mindre opptatt av å sette hverandre i bås og begrense hverandres frihet, skriver Skeiv Ungdom. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Skeiv Ungdom:

Gode liv er viktigere enn definisjoner

Vi trenger et samfunn som er åpen for at det er mange måte å leve på og som nekter å la størrelsen på en minoritet være et argument for å ikke ivareta den.

Meninger

Skeiv Ungdom vil leve i en verden hvor mangfoldet blant oss mennesker blir sett på som en fantastisk ressurs og ikke som en trussel. I en verden hvor ulike minoriteter kjemper sammen i møte med utfordringer og hvor alle kan være seg selv.

Felix Lillejord Fotland
Felix Lillejord Fotland Vis mer

Utsagnene til Tonje Gjevjon i «Homofobe kjønn: Skeive grenser» viser at veien er lang for nå dit. I innlegget skriver Gjevjon om en frykt for at homobevegelsen jobber med kjønnsmangfold på bekostning av lesbiske og homofile.

Hun skriver om en frykt for at hun som lesbisk kvinne skal bli tvunget til å ha sex med en transkvinne. I tillegg ytrer hun stor usikkerhet tilknyttet hva som legges i begrepet homofili i en verden hvor kjønnsmangfoldet blant oss synliggjøres.

Arbeidet for lesbiske og homofiles rettigheter er en helt sentral del av arbeidet til både Skeiv ungdom og andre skeive organisasjoner.

Men når Gjevjon stiller spørsmålet «hva slags homofili er det de skeive organisasjonene jobber for?» blir svaret enkelt: Vi jobber ikke jobber for homofili, vi jobber for folk. Hver dag jobber vi for at alle mennesker uavhengig av kjønn og seksualitet skal kunne lever gode liv som seg selv.

Marthe Øvrum
Marthe Øvrum Vis mer

For å kunne leve gode liv er det for mange av oss viktig å ha gode begreper om oss selv. Begreper kan være viktige identitetsmarkører for å finne trygge fellesskap og for lære mer om seg selv.

Målet er ikke begrepene i seg selv, men at folk skal få elske, leve og uttrykke seg etter egne følelser og ikke etter andres normer.

Det er helt sentralt å se strukturer og normer tilknyttet kjønn og seksualitet i sammenheng for å nå dette målet. Det er helt absurd at Gjevjon ikke evner å se at hennes argumenter om hva som er biologiske fakta bare noen tiår tilbake ble brukt for å argumentere mot lesbiske og homofiles kjærlighet.

Skeiv Ungdom går ikke med på Gjevjon sitt forsøk på å sette en minoritetsgruppe, lesbiske kvinner, opp mot den minoriteten transpersoner utgjør. For både de av oss som er lesbiske og de av oss som er trans, har utfordringer som tar utgangspunkt i det samme: fastgrodde normer tilknyttet kjønn og seksualitet som dominerer i samfunnet.

Gjevjon sin argumentasjon usynliggjør også nok en gang eksistensen til de av oss som er lesbiske transkvinner. Transkvinner som identifiserer seg som lesbiske, er lesbiske. På samme måte som at cis-kvinner som identifiserer seg som lesbiske, er nettopp det. Det er absurd å hevde at aktivister og organisasjoner som er tydelig på dette mener at kvinner skal ha sex med kvinner de ikke ønsker å ha sex med.

Seksuelle relasjoner skal alltid bygges på prinsippene om sunn, sikker og samtykkende sex. Det at Gjevjon som lesbisk ikke ønsker å ha sex med transkvinner, handler om hennes personlige ønsker. Det forandrer ikke det faktum at transkvinner er kvinner. I det hele tatt lever vi i et bisart samfunn hvis det er Gjevjon sin seksualitet som skal få diktere hvilke kjønnskategorier vi alle tilhører.

«Hvis kjønn ikke lengre er avhengig av biologi og fysikk finnes da homofili?», spør Gjevjon. Det korte og åpenbare svaret på det er ja. Selv om kjønnsmangfoldet blant oss mennesker er stort, forandrer ikke det at det er mange av oss som er tiltrukket av personer av samme kjønn som en selv. Ingen ønsker å frata Gjevjon identiteten som lesbisk, absolutt ikke.

Vi i Skeiv Ungdom er tvert imot opptatt av at folk skal få definere seg selv, sin seksualitet, og kjønnsidentitet. Som samfunn trenger vi imidlertid å bli mindre opptatt av å sette hverandre i bås og begrense hverandres frihet.

Mangfoldet i Skeiv Ungdom er det som gjør oss til en organisasjon hvor folk kan være seg selv, og finne en måte å leve på som er rett for en selv. I et demokratisk samfunn betyr ikke flere rettigheter til en minoritetsgruppe at det blir færre rettigheter til andre.

Vi trenger ikke en organisasjon som jobber for å lage definisjoner av hva homofil og lesbisk betyr, for så å drive en skeiv bevegelse som ekskluderer alle utenfor disse kategoriene. Vi trenger et samfunn som er åpen for at det er mange måte å leve på og som nekter å la størrelsen på en minoritet være et argument for å ikke ivareta den.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.