Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gode minner

Omtrent akkurat ved disse tider for et år siden, satt jeg med Jostein Gaarders «Julemysteriet» mellom to gutter på 11 måneder. Jeg ville lese for dem. Et kapittel hver dag i desember. Og det skulle være akkurat like fint som det var første gang jeg leste denne boka. Da var vi noen studenter ved nordisk grunnfag som tente lys og leste høyt for hverandre hver morgen i gamle-kantina på Blindern. Den usleste julestjerna sto på bordet. Det var førjulsstemning de luxe. Og jeg visste at denne boka ville jeg lese hver jul hvis jeg fikk barn.

I FJOR BLE «JULEMYSTERIET»

fisket fram. Det var et håpløst prosjekt. Så pass skjønte jeg. Man leser ikke en halv time hver kveld for babyer. Boka fikk ligge. Som den får i år, og noen år til. Men jeg vet at tida kommer.

Det heter seg at foreldre vil lese de samme bøkene for barna som de selv leste som barn. Påstanden er i grunnen selvsagt. Gode minner gir vi gjerne videre. Astrid Lindgrens klassikere selger i mengder. Forfatter Arne Svingen klager over at nye barnebøker ikke når fram, blir plukket opp, oppdaget. Han kritiserer blant annet Bragepris-juryen for å velge for smalt. Bøker som verken blir kjøpt eller lest.

Årets Bragepris-vinner Harald Rosenløw Eeg blir både kjøpt og lest. I løpet av få år er han etablert som en av våre mest markante forfattere som skriver for unge.

-  Med «Yatzy» fornyer Rosenløw Eeg oppvekstromanen, sa Aschehougs Trygve Åslund til Dagbladet før Bragepris-vinneren ble kåret. Det skjer nytt.

INGEN FORELDRE HAR

lest Rosenløw Eeg som barn. Foreløpig. Kanskje skaper han så gode minner, at han om femti år er en klassiker. For det kommer nye. Ikke mange, men noen. Det er ikke så helsvart som Svingen vil ha det til. Vi leser nye barnebokforfattere. Og noen er virkelig gode. Så gode at de vi leser for, vil plukke dem opp igjen. De vil glede seg til de kan lese dem på nytt. Om kanskje tretti år. De vet ikke helt når. Men de vet at tida kommer. Samtidig kommer nye bøker man er nysgjerrig på. I dag anmelder Dagbladets Mette Hofsødegård en rekke barnebøker. Kanskje finner noen sin klassiker blant disse. Det burde være mulig. En til Arne Svingen. En til Mette Hofsødegård. En til meg. Og en til deg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media