Gode nordmenn scorer på straffer

Den rareste fortellingen fra norsk fotballs historie handler om Finn Berstad, det 18-årige bergenske stortalentet, som fikk straffespark mot svenskene på Brann Stadion og med vilje skjøt utenfor mot tomt mål.

Et slikt skjebnevalg er knapt til å forstå om du ikke lar deg lokke inn i storverket «FOTBALL!», Norges Fotballforbunds gave til seg selv i anledning 100-årsjubileet. Denne boka har flere fortellinger om spillets forunderlige hverdag enn festglimt fra sportens aller største norske øyeblikk. Det er derfor du bør lese den.

Men først Brann-spiller Finn Berstad:

En gentlemans valg

Det er han som skal ta straffesparket dommeren forærte klubben i kampen mot svenske Djurgården sommeren 1920. Avgjørelsen var omstridt, de røffe svenskene protesterte heftig, og da det ikke hjalp, kommanderte de keeperen sin ut av målet. Tomt bur, et fullsatt Brann Stadion og 18 år gamle Finn hadde valget:

Var det riktig av en fotballspiller å lage et slikt mål?

Finn mente nei.

Han skjøt kontrollert langt utenfor, og fikk sympati. Noe å tenke på for dagens Brann-supportere som synes drapstrusler er passende reaksjon når en av deres yndlingsspillere bytter klubb?

Ikke nødvendigvis.

Bare fem år seinere står samme Finn Berstad ved straffemerket igjen. Siden sist er han blitt landslagskaptein og stjerne.

Nå er det gjestene fra Lyn som har fått en tvilsom straffe mot seg, men Oslo-laget lar i det minste keeperen bli stående i målet. Berstad løser denne nye utfordringen ved å trille ballen rett på Lyn-målmannen, men nå er det ham dommeren blåser mot.

Finn Berstad blir utvist for provokasjon.

På noen få år hadde fotballfolkets syn på rettferdighet forandret seg. Sportens gentlemans-koder var utfordret, og landslagskapteinens høyverdige etiske valg ikke lenger like selvfølgelig for alle.

Med Norge i speilet

Gjennom slike nære fortellinger speiler historieboka fotballens utvikling i et stadig skiftende norsk kulturlandskap. Med denne vinkelen blir det også mye å se underveis eller tenke på seinere.

Hva er det som bestemmer valgene våre når vi leker?

Neppe nivået på fotballen vi bedriver.

Denne sporten gir valg på alle plan:

  • Et av norsk fotballs vakreste øyeblikk var da Tysklands-proffen Arne Larsen Økland tidlig på 1980-tallet ba dommeren annullere den siste scoringen sin mot Bayern München fordi ballen ikke hadde vært inne i målet.
  • Når Tippeligaen starter i vår, kommer Drømmeserien - fotballspillet på Dagbladet.no til å tilby ekstrapoeng for ditt drømmelag hvis du tar sjansen på å tøye reglene og ber spillerne dine filme.

Er det sånn du ønsker å vinne?

Et land av vinnere

Dette historieverket lærer oss mye om grunnen til at spillere før oss valgte som de gjorde. Til sammen blir det fortellingen om hvorfor Norges Fotballforbund som bare ble nevnt i en notis på stiftelsesdagen i 1902, nå styrer landets ubestridte nasjonalsport.

Men nettopp fordi fotballen dominerer i alle massemedier, i all vår fritid og i all vår lunsjprat, er det fristende å snu speilet:

  • Hvordan har det norske samfunnet forandret seg på grunn av fotballen?

Her har forfatterne mange spennende ansatser, men lar helst problemstillingen ende opp i spørsmålstegn:

- Hvorfor kan ikke nordmenn lære seg å spille fotball som andre mennesker, siteres Dagbladets tidligere kulturredaktør Simen Skjønsberg, etter å ha sett nok et trøstesløst tap mot Danmark den gangen fotballandslaget møtte opp for å tape.

Slik spør ikke unge norske fotballentusiaster lenger.

Med Drillos, andreplass på verdensrankingen, et eget norsk spillesystem og OL-gull til kvinnene har fotballen levert det avgjørende bidraget til det norske idrettsmirakelet; suksessrekken som på et tiår har gitt en hel generasjon en ny opplevelse av å være norsk. Vi er blitt en nasjon av vinnere.

Dette hamskiftet gjør Finn Berstads straffespark til en rar historie.

Dagens 18-åringer unngår ikke å ydmyke svenskene for åpent mål. Han og hun tar sine seirer med selvfølgelighet og en selvfølelse som fotballen har lært dem.

Nå kliner gode nordmenn straffene sine inn.

REDELIG: Arne Larsen Økland ble hyllet for å være ærlig.
OPPSKRYTT BRONSESPILLER? Vikings Reidar Kvammen, stjerne på det legendariske bronselaget. Forfatterne minner om at omdømmet ble skapt på fire store kamper. Det samme laget tapte for eksempel 0- 4 og 0- 6 for de engelske proffene.