VAGE FORMULERINGER: Hvor viktig er egentlig klagerett på muntlig eksamen for de borgerlige partiene når studentene blir kasteball mellom formuleringer som «vurdere» og «se på ordninger», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VAGE FORMULERINGER: Hvor viktig er egentlig klagerett på muntlig eksamen for de borgerlige partiene når studentene blir kasteball mellom formuleringer som «vurdere» og «se på ordninger», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Høyere utdanning:

Gode nyheter pakket i vage formuleringer

Studenter i Norge kan glede seg over bedre rettssikkerhet på eksamen, men ikke alt er helt rosenrødt – enda.

Meninger

Gode nyheter først: Endelig skal studentene få oppfølgingen de trenger for å komme seg helskinnet gjennom en bachelorgrad. Dette sørger opposisjonen for, og følger nå opp lovnader fra tidligere: En trinnvis innføring av faglig mentorordning.

Ordningen går ut på at en faglig ansatt skal følge studentene gjennom studiene, helt til ferdig grad. Fra før av har Universitetet i Bergen blitt tildelt ansvar for å komme med en utredning av ordningen, og nå ligger det an til at alle studenter skal få tilgang på dette tilbudet. Det er gode nyheter for studentene som flere år på rad oppgir de er minst fornøyd med veiledning på sine studier. Vi tror denne ordningen vil bidra til økt studiekvalitet, og være viktig i arbeidet for å redusere frafallet i høyere utdanning.

Hvert år gjennomfører omtrent 270 000 studenter eksamen ved norske universiteter og høgskoler. Som regel skriver de i timevis med penn og papir, gammeldags nok, men de har likevel mulighet til å klage på karakteren. Muntlig eksamen, derimot, kan ikke påklages. Det finnes nemlig ikke mulighet til å etterprøve prestasjonen.

Representant Åshild Bruun-Gundersen fra Frp vil praksisen til livs, og uttalte at det nå var viktig å gi studentene reell klageadgang. Men hvor viktig er dette egentlig for de borgerlige partiene når studentene blir kasteball mellom formuleringer som «vurdere» og «se på ordninger»? Det er synd formuleringene er vage, når forslagene i de nye lovendringene er så gode, og så på høy tid å innføre.

Dersom dere mener alvor: Gjennomfør lovendringene, ikke utsett noe mer nå. Vedta det med en klar og forpliktende formulering, én gang for alle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.