Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gode råd er dyre hos Ivanka Trump

Presidentdatter med selvhjelpsbok for rike piker.

GIR UT SELVHJELPSBOK: Ivanka Trumps selvhjelpsbok er for rike piker, mener Dagbladets kommentator Inger Bentzrud. Foto: NTB Scanpix
GIR UT SELVHJELPSBOK: Ivanka Trumps selvhjelpsbok er for rike piker, mener Dagbladets kommentator Inger Bentzrud. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Donald Trumps valgkamp var på sitt mest hektiske, unte ikke hans datter Ivanka seg en massasje. Heller ikke tjue minutter til meditasjon. Hun var rett og slett gått inn i en slags «overlevelsesmodus».

Hvem ville ikke gjort det, dersom man måtte stå last og brast med en «pussygrabber»? Nå har Ivanka Trump gitt til beste sine overlevelsesråd, i form av boka «Women Who Work». Undertittelen på denne how-to-boka er «Rewriting the Rules for Success». Det dreier seg om nyttige råd og vink til kvinner i arbeidslivet, blant annet om hvordan en småbarnsmor mestrer karrieren. Som noen vil ha oppfattet; det handler om selvrealisering på Manhattan-måten.

«Jeg tror på at vi alle gis ett liv, og det er opp til oss å leve det fullt ut,» lyder mantraet som går igjen i boka. Det kan være sugd av eget bryst, men ellers har Ivanka lånt raust av visdomsord fra andre, fra Nelson Mandela til Sokrates, fra Lee Iacocca til Estée Lauder. Ikke alle lånene er like passende.

Anmelderen i National Public Radio påpeker misbruken av sitater fra de svarte forfatterne Toni Morrison og Maya Angelou. Begge skriver om slaveriet. Fra Morrisons roman «Beloved» henter Ivanka utsagnet: «Å frigjøre seg selv var én ting; å ta eierskap til det frigjorte selvet var noe annet.» Hos Ivanka handler dette om å jobbe smartere. Fra poeten Maya Angelous memoarbok «The Heart of a Woman» feilsiterer hun: «Be om det du vil ha og vær forberedt på å få det.» Hos Angelou, som skriver om rasisme, heter det « ... vær forberedt på å betale for det du får.» Pytt-pytt.

Boka oppsummeres av de fleste som Ivanka-feminisme; altså en variant for rike, hvite, privilegerte jetsettere med et team av barnepiker, hushjelper, frisører, assistenter og sjåfører rundt seg. Slike kan jo trenge et og annet råd om hvilke smykker, klær og hoteller man bør bruke. Merkevare Trump? You bet!

De fleste anmeldelsene i USA konkluderer med at «Women Who Work» ikke bare er en irrelevant utgivelse for arbeidende kvinner; den er også en grunnleggende kjedelig bok: «Heldigvis, for de av oss som må jobbe, er den raskt lest,» skriver «The Slot» og påpeker at den også kan leses som en 217 sider lang pressemelding om Trump-familiens merkevarer.

Ivanka Trump er formelt utnevnt til rådgiver i Det hvite hus. I den forbindelse har hun trukket seg tilbake fra ledelsen i sitt eget moteselskap og dessuten trådd til side fra jobben i Trump-familiens eiendomsselskap. Likevel advarer eksperter om at hun forretningsmessig beveger seg på dypt vann i spørsmål om etikk.

Slike spørsmål er naturligvis ikke tema i Ivankas selvhjelpsbok. Tvert imot. The New York Times kaller boka for «en jordbær-milkshake av oppløftende sitater». Mest handler det om hvor langt man kan nå i livet med «passion», altså lidenskap.