Gode råd fra Robbins

CANNES: - Ikke gjør som dramalærer'n sier. Lytt til deg selv. Det var meldingen fra Tim Robbins til en forsamling unge filmentusiaster i går.

Robbins er ikke bare en av Hollywoods beste skuespillere - som for eksempel i Robert Altmans «The Player». Han er også en av de beste regissørene - han laget blant annet «Dead Man Walking». Og han vet hva han snakker om.

- Mange blir lærere av gale årsaker. De krever at elevene skal akseptere en spesiell skuespillerstil, i stedet for å utvikle talentene deres. Jeg har sett mange gode talenter, særlig komiske av typen «klassens klovn», bli forandret til kjedelige og alvorlige skuespillere etter å ha gått i lære.

- Hold ut

Selv startet Robbins sin karriere på teatret, og det er dit han flykter når han får for mye av Hollywood.

- Teatret har lært meg å respektere publikum. Du skal ikke ta for gitt at alle har råd til å kjøpe en billett, og når de først har gjort det, fortjener de å få noe igjen, sa Robbins.

Han oppfordret alle talentfulle ungdommer til å holde ut, for noe vil skje:

- Jeg fikk sparken fra en situasjonskomedie tidlig i karrieren og var langt nede. Neste uke fikk jeg tilbud om roller i «The Sure Thing» («Drømmeopplegget») og «Fraternity Vacation» («Supergutten»).

Apemann

Robbins er aktuell, som skuespiller denne gangen, i «Human Nature». Der spiller han en atferdsforsker som forsøker å lære laboratoriemus bordskikk - for seinere å se om kunnskapen lar seg overføre til mennesker. Når han oppdager en tilsynelatende vill mann i skogen, oppdratt som ape av en gal far som trodde han var en sjimpanse, bytter han ut musene med apemannen.

Robbins forbereder seg nøye foran en rolle, han gikk i fengsel før «The Shawshank Redemption» («Frihetens regn»). Med «Human Nature» var det verre.

- Jeg hadde et åpent sinn.