<strong>SJEKKESTRATEGI:</strong> Det er fortsatt «lov» å hoie på damer og sikle etter menn på gata, men du kan ikke forvente at de blir fra seg av begeistring.

Hvis du vil komme noen vei, bør du kanskje vurdere en annen strategi, skriver Anja Sletteland og Hannah Helseth. De har skrevet boka «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering». Foto: Privat
SJEKKESTRATEGI: Det er fortsatt «lov» å hoie på damer og sikle etter menn på gata, men du kan ikke forvente at de blir fra seg av begeistring. Hvis du vil komme noen vei, bør du kanskje vurdere en annen strategi, skriver Anja Sletteland og Hannah Helseth. De har skrevet boka «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering». Foto: Privat Vis mer

DEBATT

Debatt: Metoo - ett år etter

Gode råd til deg som vil lykkes på sjekkearenaen etter #metoo

Jo, det er fortsatt lov å flørte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

#Metoo fyller ett år. For mange har det vært et år med befriende utlufting av seksuelt maktmisbruk, mens andre sitter igjen med et gnagende spørsmål om hvordan kjønnslivet skal gå videre.

Siden vi forrige uke ga ut boka «Det jeg skulle sagt – en håndbok mot seksuell trakassering», har vi blitt stilt spørsmålet «er det ikke lov å flørte lenger?» en god del ganger. Spørsmålet fortjener et svar. Hvorfor skulle et oppgjør med dårlig oppførsel gjøre livet kjedeligere for oss alle? Flørting er veldig fint i seg selv, og kan føre til noe enda bedre.

Men flørting har lite til felles med seksuell trakassering. Når du trakasserer noen, pådytter du dem din vilje. Når du flørter, kommer du med en invitasjon. Målet er å fange noens interesse, få dem til å velge deg. Velge å ta imot din oppmerksomhet, besvare den med sin. Det er fortsatt «lov» å hoie på damer og sikle etter menn på gata, men du kan ikke forvente at de blir fra seg av begeistring.

Hvis du faktisk vil komme noen vei, bør du kanskje vurdere en annen sjekkestrategi.

For det er én ting flørting har til felles med seksuell trakassering: Det er mottakerens opplevelse som avgjør hvilken effekt det har. Noe som gjør seksuell trakassering komplisert, er at noe som føles helt topp i én sammenheng, kan føles skikkelig ubehagelig i en annen.

Her skiller seksuell trakassering seg fra andre typer ulovlig oppførsel: det er ikke nødvendigvis handlingen det er noe galt med, men manglende gjensidighet. For å være en sjarmør, og ikke en trakassør, må du derfor være oppmerksom på din utkåredes reaksjon.

Ingen oppskrift kan fortelle deg hvordan du skal gå fram for å flørte, men forbilder er fine å ha.

Her er noen inspirerende sjekkescener fra filmer og serier:

I Almost famous har groupien Penny Lane planer om å sjekke opp stjernevokalisten i bandet Stillwater, Russell Hammond. Hun suser inn på hotellrommet der bandet har fest, strekker ut armene og sier: «Mine damer og herrer. Vær vennlig å slokke sigarettene, for kapteinen har slått på røykfritt-skiltet.» Hun tar sigaretten ut av munnen til et av bandmedlemmene, stumper den og fullfører hele flyvertinne-rutinen, til stor jubel fra publikum. Hun bukker og neier, suger til seg oppmerksomheten. Så setter hun seg i en stol og ser på Russell. Han ser på henne. «Jeg trenger is», sier hun og reiser seg. Han følger etter.

I tredje sesong av Skam dukker den mystiske Even opp på skolen, og Isak klarer ikke holde blikket unna. Første gang de snakker sammen, gjemmer Isak seg på do for å slippe å være med på en klein kjærlighetsøvelse i skolens revygruppe. Når han skal vaske hendene, står Even der. Han byr Isak på en joint, og de slår seg ned i skolegården. Isak spør hva som skjedde i revygruppa etter at han gikk. «Vilde fikk oss til å gå rundt og føle på hverandre i et mørkt rom. Hvis du kom borti en pikk, måtte du suge den», sier Even. «Nei?!» utbryter Isak. «Nei», ler Even. En dag møtes de tilfeldigvis på trikken, og Isak ber Even om å kjøpe øl til ham. Even har «glemt» legitimasjonen hjemme, og ber Isak bli med ham hjem.

I Dirty dancing møter vi Baby, en grå mus av en overklassejente uten nevneverdig rytmesans. Den hotte danselæreren Johnny er totalt uinteressert, men blir tvunget til å danse med henne når kollegaen hans får problemer. Samarbeidet går over all forventning, og søt musikk oppstår. Babys far er ikke like begeistret for forholdet. Når han som straff nekter henne å danse på sommerens store avslutningsfest, griper Johnny inn. «Nobody puts Baby in the corner», sier han og byr henne opp til dans.

Du kan vise deg fram på ditt mest suverene og få alle til å beundre seg, så din utkårede kan føle seg utvalgt. Du kan komme med seksuelle hentydninger og slå til når tiden er moden. Du kan pirre nysgjerrigheten til din utkårede og få ham eller henne til å jakte på deg. Du kan løfte opp og støtte personen i en vanskelig situasjon.

Det er så mye man kan gjøre for å fange noens interesse, og for å holde på den. Men det kreves to for å danse tango. Begge må følge samme rytme for å unngå såre tær.

Å flørte handler ofte om å utfordre grenser. Ved å behandle noen annerledes enn andre kan du få dem til å føle seg spesiell. Utvalgt. Anerkjent. Men det å tøye grenser er alltid litt risikabelt. Komplimenter er en fin måte å vise interesse på, men det kan også slå helt feil. Hvis du vil sjarmere noen, må du tenke på hva som skal til for at hun eller han skal bli glad, ikke usikker, kvalm eller redd. Her er seks gode råd:

1. Vurder den andres interesse. Spør deg selv: Har personen gitt deg noen signaler om at interessen er gjensidig? Hvis ikke, vis deg fra din mest sjarmerende side og vent til tiden er moden for et framstøt.

2. Se an personen. Alle mennesker liker å bli sett, men ikke for hva som helst. Å si at en etterkommer av innvandrerforeldre er god i norsk, er like fornærmende som å snakke babyspråk til en 12-åring. Prøv å forstå hvilke sider personen verdsetter ved seg selv, og velg å si noe som anerkjenner disse sidene.

3. Respekter intimgrenser. Velg å kommentere noe som ikke er seksuelt ladet, unngå intime kroppsdeler. Vi har dem alle sammen, men vi har også mye mer å by på.

4. Vurder konteksten. I jobbsammenheng passer det som regel dårlig å gjøre seksuelle framstøt. Finn et annet sted å møtes, eller gå veldig varsomt fram. Det fine med å møtes på arbeidsplassen er at man gjerne møtes ofte og har god tid til å bli kjent.

5. Vurder relasjonen. Sett aldri noen i en situasjon de vil ha vanskeligheter med å komme seg ut av. Hvis du står i en maktposisjon overfor personen, bør du unngå en seksualisert tone og alle former for masing eller press.

6. Vær ydmyk. Hvis du fornærmer noen, si unnskyld. Det må finnes en tabbekvote på sjekkearenaen, og vi kan alle trå feil. Men det er forskjell på å drite seg ut og være en drittsekk.

  • Hannah Helseth og Anja Sletteland er forfattere av boka «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer