Gode spill stresser deg

Forskerne skal finne formelen for superspillene.

(Dagbladet.no): Dataspill er den hurtigst voksende sektoren innen underholdningsmedia. Likevel finnes det lite materiale om hva spillene egentlig gjør med deg som spiller dem. Det skal rettes på nå.

- Det er gjort veldig lite god forskning på området, sier doktor Jeremy Thornton til BBC. Han leder et treårig forskningsprogram ved universitetet i Hull i England. Ved å teste psykiske og fysiske reaksjoner på spillene, kan forskerne hjelpe spillbransjen å planlegge hvilke spill som vil slå an.

- Ofte baserer bransjen seg på sine egne antakelser, og derfor kan det trengs å tilføre vitenskap, sier han.

Spillmakerne har lite annet enn bransjens egne erfaringer å støtte seg på når de skal forsøke å lage et spill som slår an. Tidligere forskning på dataspill har i stor grad dreid seg om barn og voldelig adferd, mener Thornton.

Søker suksessformelen

Dagens dataspill koster millioner å utvikle. Det betyr økonomisk katastrofe for en spillutvikler om et spill ikke slår an. Færre våger å satse, og vi får et mindre utvalg av spill.

- Spørsmålet er om man kan finne ut hva populære spill gjør med mennesker, dokumentere det og sikre seg at framtidige spill kan skape samme reaksjoner, sier Thornton.

Thornton og kollegene går grundig til verks i undersøkelsene. De måler spillernes humør ved hjelp av spørreskjema, og bruker dataprogrammer for å måle reaksjonsevnen og læringskurven hos testpersonene. I tillegg måles pulsen, det tas spyttprøver for å måle hormonnivåer, og en «tenkehette» med 12 sensorer måler hjernebølger.

Stresshormonet dobles

Foreløpig er prosjektet i startfasen. De innledende funnene er muligens unike i den grad at det ikke er forsket så grundig på området før, men neppe noe sjokk for en garvet spiller:

- Et spill gjør deg ikke glad om du taper. Spillet vil imidlertid gjøre deg engasjert og aktivert, sier Thornton.

Dette er barnelærdom for alle som har tilbakelagt timer med tårer, brøl og bannskap foran skjermen.

Likevel kan det være greit å få det dokumentert: I en kontrollgruppe på 16 spillende menn steg nivået av stresshormonet kortisol til det dobbelte av det normale. Hos en kontrollgruppe som satt passivt og så på videoopptak av et spill, sank stressnivået.

Godfølelse

Og her er kanskje noen trøstende ord til deg som sliter med samvittigheten når joggeturen må vike for en helaften med dataspill:

- Å spille et spill setter deg i en annerledes tilstand. Det er som godfølelsen idrettsutøvere får når det vet at de gjør det bra. De er ikke sikre på hva de gjør, men det vet at de presterer på sitt ypperste, sier Jeremy Thornton.

Nå er visjonen å utvide undersøkelsene fra de innledende kontrollgruppene til en internasjonal storstudie på tvers av alder, kjønn og kulturell bakgrunn.

Og selvsagt har Bill Gates\' forlengede arm en finger med i spillet. Forskningsprosjektet er delsinansiert av Microsofts forskningsdel i Storbritannia.

GODFØLELSE:</B> Ni år gamle Kazunori Tanaka spiller bilspill.
STRESS:</B> Det er mange som blir stressa av å spille Doom 3. Men få blir vel så stressa som <a href=\'http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=1121\'>disse gutta</a>