Gode takter i grotesk krimdebut

Velkomponert seriemordergrøss fra Eystein Hanssen.

GOD DEBUT: Eystein Hanssen ble nominert til Bokhandlerprisen for sin debutbok. Foto: Lars Eivind Bones.
GOD DEBUT: Eystein Hanssen ble nominert til Bokhandlerprisen for sin debutbok. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: En tenåringsjente blir funnet drept på Gamlebyen gravlund i Oslo. Hun er naken, lukter svakt av lynol og ligger oppstilt i en poserende stilling mot en gravstøtte.

Politietterforsker Elisabeth Sunee Rathke settes på saken. Hun er halvt thai, høyreist, vakker og har svart belte i karate.

Sammen med sin makker, unge naive Nereng fra Dokka, vikles de inn i en grotesk sak som også involverer politiet. Det er høyt tempo og driv i Eystein Hanssens debut som krimforfatter.

Tematikken er kvalmende velkjent.

Det dreier seg om trafficking, om unge jenter fra Øst-Europa som tvinges inn i prostitusjon.  Barn som ingen savner, og som ingen etterlyser om de forsvinner.

Parallelt med politietterforskingen har Hansen kryssklippet den kyniske bransjen. Falske internettssamtaler med jenter som tror de skal bli fotomodeller: Filming av unge jenter og gutter som voldtas av gamle gubber. Og en grusom scene som går igjen; en mørk skikkelse med hette over hodet som nærmer seg de unge jentene, jenter som senere blir funnet maltraktert og drept.

Klassisk seriemordergrøss «De ingen savner» er klassisk seriemordergrøss, av den typen spesielt britene synes nærmest pervertert opptatt av. Selv om Hansen nærmest slavisk har fulgt malen for denne type krim, har han stoppet i tide, og ikke nærskildret de mest groteske scenene. Plottet involverer kunstverdenen, der stakkars ekspresjonister som Munch og Van Gogh, blir en er uforskyldt del av den grusomme plottet.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer