Godfot-dikt

Trenerlegenden Nils Arne Eggen strør om seg med litterære sitater både i og utenfor garderoben. Bli med på kåringen av folkets 100 norske yndlingsdikt!

• Gi oss yndlingsdiktet ditt!

TRONDHEIM (Dagbladet): Godfot-teoriens far har mange ganger brukt poetiske virkemidler i sin lange karriere som fotballtrener. Han er i det hele tatt på godfot med lyrikken.

-  Jo, jeg har sitert dikt til spillerne i garderoben, men ikke hele dikt, sier den tidligere Rosenborg-treneren, nå konsulent og sjuende far i Rosenborg-brakka.

-  Assosiasjonskraften i diktet har alltid et budskap, vet du. De fleste postulater i Rosenborg vil du finne igjen i litteraturen, og en god del av dem i lyrikken, sier Eggen.

I GARDEROBEN har han brukt sitater som har betydning for situasjonen: diktlinjer med nytteverdi for fotballspillerne.

-  Det kunne være når vi var ute i Europa at jeg sa «undrer seg hva han får å se over de høie fjelle» . Det er prosalyrikk, det altså, det er Bjørnson. Og vi har andre fraser som «hvem teller vel de tapte slag på seierens dag» . Det er jo Bjørnson det også, sier Eggen.

-  Det må være ting som spillerne assosierer noe med. Det var ikke noe koketteri, altså, men for eksempel for å få føttene ned på jorda, så er det viktig å være klar over at «Med seir fra Moskva til Cartagena. Han dør dog ensom på St. Helena» . Det finnes jo et vrimmel av sånne sitater.

EGGEN ER UTDANNET LEKTOR, og lyrikkinteressen kom da han studerte norsk og nordisk litteratur på begynnelsen av 60-tallet.

DEKLAMERER: Nils Arne Eggen leser dikt i Rosenborg-garderoben, men ser ikke ut til å ha et veldig entusiastisk publikum i Daniel Braaten. Foto: TOM E. ØSTHUUS
DEKLAMERER: Nils Arne Eggen leser dikt i Rosenborg-garderoben, men ser ikke ut til å ha et veldig entusiastisk publikum i Daniel Braaten. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

-  Den unge Eggen var nok ikke så opptatt av dikt, nei, så det er en fascinasjon som har kommet i voksen alder, forteller han.


-  Hva er det med lyrikken som fascinerer deg?

-  Det er den fortettede språkbruken som kjennetegner et dikt, enten det er gammeldags med rim og rytme eller mer moderne. Et dikt kan du lese mange ganger. Det sier mye mer enn linjene som utgjør diktet. I et godt dikt er assosiasjonene uuttømmelige.

-  Si noe om hva slags dikt du liker best?

-  Jeg har en litt tradisjonell - eller skal vi si norskfilologens - tilnærming til lyrikken. Jeg har jo sans for Wergeland, og du kan bruke «Mig selv» som eksempel. Det er sånne søyler som bærer diktet hans, og jeg har sans for sammenlikningene: «Som insektets stik i muslingen avler fornærmelser kun perler i mitt hjerte. De skulle en gang pryde min aands diadem.»

DAGBLADETS LESERE inviteres til å bli med på kåringen av folkets 100 norske yndlingsdikt. Til høsten blir diktene samlet og utgitt i antologien «Dikt i 100».

Eggen har selv samlet dikt til en antologi. I 2001 ga han ut «Dikt i garderoben» sammen med sin mye yngre trenerkollega Ola By Rise. Da lærte han å like mer moderne dikt, som medforfatteren plukket ut.

-  Det var dikt vi plukket ut fra gledesopplevelser, og jeg lærte veldig mye av arbeidet med denne antologien. Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor mange gode dikt som skrives, og der var Ola min døråpner. Det er de moderne diktene som har størst assosiasjonskraft, og jeg har absolutt sans for dem.

-  DIKTSAMLINGEN ER I KRISE, ikke diktet. Meningsytringen tilhører forfatteren Kjartan Fløgstad, som debuterte som lyriker. Dersom man dømmer diktsamlingen ut fra salg over disk, har han rett. Salg på mellom 1 500 og 2 000 eksemplarer, er «bra til å være diktsamlinger,» som Cappelen-redaktør Eva Grøner påpeker. Men ikke til å bli rik av.

Diktantologiene selger derimot godt. Noen som hakka møkk.

Kagge forlags «Dikt for gutta», som forarget enkelte diktpuritanere da den kom ut i 1998, er en enorm suksess. Sammen med oppfølgeren «Toer\'n» har den et opplag på 33 000 eksemplarer.

Fotballtrenernes «Dikt i garderoben» har kommet i et opplag på 5 500 eksemplarer.

For å skape interesse for lyrikk mener Eggen det er viktig å fokusere på opplevelsen framfor å begynne med diktanalysen.

-  Du må ikke forstå diktene, men først og fremst oppleve dem.

-  Skriver du dikt selv?-  Jeg vil ikke kalle det dikt, men jeg har skrevet vers til bursdager, bryllup og liknende. Det er sånne lettbeinte leilighetsdikt. Lenger kan du ikke strekke det, sier Nils Arne Eggen.

• Nils Arne Eggens utvalgte dikt

• Gi oss yndlingsdiktet ditt!