Godhet og realisme

Bistand og fredspolitikk er ikke bare gode og snille virkemidler, begrunnet i internasjonal solidaritet. Det er også global realpolitikk.

Fare for overgrep: En jente vifter med det libyske flagget under en demonstrasjon mot Kadhafi i byen Benghazi. Med stor sannsynlighet sto vi overfor massive overgrep mot sivilbefolkningen i deler av Libya, skriver utenriksministeren om Norges militære deltakelse. Foto: Scanpix.
Fare for overgrep: En jente vifter med det libyske flagget under en demonstrasjon mot Kadhafi i byen Benghazi. Med stor sannsynlighet sto vi overfor massive overgrep mot sivilbefolkningen i deler av Libya, skriver utenriksministeren om Norges militære deltakelse. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst skrev jeg en artikkel i tidsskriftet Samtiden om norsk utenrikspolitikk i forandringenes tid. Jeg hadde to mål med artikkelen. Det ene var å gi en oversiktlig begrunnelse for den utenrikspolitikken regjeringen har ført de siste fem årene. Det andre var å invitere til en kritisk debatt om norsk utenrikspolitikk.

I lys av begge målene takker jeg for den kritiske interessen fra Professor ved Universitetet i Bergen, Terje Tvedt. I flere intervjuer denne uken, et debattinnlegg her i Dagbladet og foredrag ved en debatt i regi av UD-prosjektet «Refleks», går han kritisk til verks under overskriften «Godhetsregimet slipper bomber over Afrika». Tvedt hevder at min artikkel fra Samtiden bør leses som en «idealisering» av bruk av militærmakt generelt, og av norsk militær deltakelse i Libya, spesielt. Min artikkel i Samtiden er for øvrig skrevet et halvt år før Libya hendelsene.

I Tvedts mange innspill denne uken kommer det flere påstander og tolkninger av regjeringens utenrikspolitiske linje og handling. Jeg kan her bare oppta meg med noen av dem.

For det første: Jeg tror ikke det er riktig, slik Tvedt hevder, at norsk utenrikspolitikk hviler på «ideen om at Norge oppfattes som interesseløst». Tvert om, vil jeg si. En hovedlinje for meg som utenriksminister siden 2005 har vært nettopp å fokusere på norske interesser. Dette er analysert og presentert i bøker, prosjekter, artikler, stortingsmeldinger og ikke minst i praktisk politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer