Godhetsregimet slipper bomber over Afrika

Jonas Gahr Støres begrep om «global realisme» gir regjeringen ryggdekning til føre en dypt selvmotsigende utenrikspolitikk.

KRIG OG FRED: Norge er plutselig blitt en militær aktør på to fjerne kontinenter, samtidig som utenrikspolitikken hviler på ideen om Norge som «interesseløst» fredsland, skriver Terje Tvedt. Foto: Eirik Helland Urke
KRIG OG FRED: Norge er plutselig blitt en militær aktør på to fjerne kontinenter, samtidig som utenrikspolitikken hviler på ideen om Norge som «interesseløst» fredsland, skriver Terje Tvedt. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her er manuset til hele foredraget Terje Tvedt holdt på Litteraturhuset i kveld, som del av den utenrikspolitiske debattserien «Idealisme eller realisme?».Hadde noen for ti år siden i fullt alvor påstått at en rødgrønn regjering ville sende norske soldater for å krige i et fjelland i Asia og sende norske fly for å bombe et land i Afrika, ville de ikke ha blitt trodd. Våren 2011 hadde denne overraskende politikken full oppslutning fra alle partiene på Stortinget og så å si ingen kritiske stemmer kunne høres fra det store sørpolitiske miljøet.

Det vil ta tid før konsekvensene blir tydelige. Men Norge er plutselig blitt en militær aktør på to fjerne kontinenter. Norge står i første rekke i en krig for vestlige verdier, mens utenrikspolitikken hviler på ideen om at Norge oppfattes som «interesseløst» og som et fredsland.

De siste tiårene har det vært vanlig å snakke om utenrikspolitikk som om den dreier seg om å velge mellom idealisme eller realisme, eller mellom verdier og egeninteresser. Norsk politikk overfor Afrika, Asia og Latin-Amerika, eller det som kalles sør-politikken, har i henhold til denne måten å snakke om utenrikspolitikk på vært idealistisk og moralsk begrunnet, mens «nord-politikken» har vært realistisk og basert på egeninteresser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer