KOMMENTARER

Godhetssurrogati

Surrogati i ordnede former er bedre enn forbud, skriver Ola Magnussen Rydje .

Godhetssurrogati
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På helgas landsmøte gikk Venstre inn for å tillate såkalt altruistisk surrogati i Norge. Det betyr at en søster eller en venn (eller en totalt fremmed), av ren godhet, kan bære frem barn for enslige eller par som ikke kan få barn selv. Det skiller seg fra den formen for surrogati vi diskuterer mest, som også innebærer at surrogatmor får betaling for tjenesten.

Det er god Venstre-ånd å gå mot formynderske forbud. Til grunn for ønsket om altruistisk surrogati legger Venstre at enkeltmennesker er i stand til å ta informerte og gode valg for seg selv og sine. «Det skal sitte langt inne å forby noen som virkelig har lyst på barn, og som har lyst til å hjelpe andre med å få barn, å gjøre det», sa Sveinung Rotevatn til NRK etter landsmøtet.

Vedtaket er et etterlengtet og liberalt stykke politisk nybrottsarbeid. Ingen andre partier støtter noen form for surrogati. Den norske surrogatidebatten er mer preget av innbitte motstandere (KrF), enn av ivrige tilhengere. Altruistisk surrogati er derfor en taktisk smart måte å introdusere surrogati på. En ordning som ikke inkluderer betaling, kun gode og rene intensjoner, er lettere å svelge for skeptikere enn en ordning med utveksling av penger. KrF vil uansett være mot, men dette kan flytte på andre felt i det politiske landskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer