Godkjent pluss

Dansk komediegrøsser om alien og lærervikarer.

FILM: Å lage humoristisk grøsser for elleveåringer er ingen enkel oppgave. Danske Ole Bornedal («Nattevakten») har likevel klart å mikse det nifse med det komiske og spennende. Resultatet er blitt en blanding av «Men in Black» og Den typiske skandinaviske barnefilmen. Med andre ord, vittige kommentarer og sprø hendelser, kombinert med manuslesende, unge snushaner. Skal vi tro de danske besøkstallene, har han også laget en film som går rett hjem hos målgruppen. Og delvis også hos meg.

Klasse 6b skal få ny vikar. Kjapt viser det seg at hun ikke er som andre lærere. Hun kan lese elevenes tanker, få dem til si akkurat hva hun måtte ønske, og hun kan vri hodet 360 grader – iallfall i smug. Enkelte av elevene får bange anelser, og mistenker vikaren for å ha skumle planer med klassen. Eller skal vi si forsøkskaninene.

«Vikaren» holder et høyt underholdningsnivå halvannen time igjennom. Samtidig inneholder filmen en rekke irriterende hastverksfeil. Klippingen kunne vært mer flytende og i blant hakker det litt i manus. Men alt i alt fungerer «Vikaren» godt. Paprika Steens opptreden som ond, spydig og splitter pine gal alien er minneverdig morsom. Og i det skandinaviske barnefilmuniverset føles dette som friskt pust i en spennende retning.