HØYOPPLØST: Er den flatbankede mp3-lydens æra over? En rekke nettbutikker selger musikk for nedlasting i høyere lydkvalitet enn cd. Jarle Bernhofts liveinnspilling «Bernhoft Live 1: Man 2: Band» er nettbutikken Gubemusics bestselger i høyoppløst 24 bits format. Foto: STELLA PICTURES
HØYOPPLØST: Er den flatbankede mp3-lydens æra over? En rekke nettbutikker selger musikk for nedlasting i høyere lydkvalitet enn cd. Jarle Bernhofts liveinnspilling «Bernhoft Live 1: Man 2: Band» er nettbutikken Gubemusics bestselger i høyoppløst 24 bits format. Foto: STELLA PICTURESVis mer

Godlyd på nettet

Høyoppløst lyd gir store musikkoplevelser, men se opp for falske lydprofeter.

— Mp3 låter dødt, flatt, helt ræva, fnyser Bugge Wesseltoft. Jazzmusikeren og plateselskapsdirektøren driver også nettbutikken Gubemusic, der han selger garantert mp3-fri jazz og beslektet musikk for nedlasting i cd-kvalitet eller høyere.

Utvalget er eklektisk og kvalitetsorientert. Wesseltoft har drevet sin virksomhet nærmest på egenhånd, men har nå hentet inn samarbeidspartnere både på finansierings- og driftssiden.

Ideen er at folk ønsker seg et digitalt alternativ til den gode, gamle platebutikken, der folk bak disken hadde peiling.

- Jeg tror det er et globalt kjempemarked for smal musikk, for det du ikke finner i det store kjedene. Det handler om å finne fram til kvalitetsmusikk i jungelen av plater. Noe gikk tapt med de små platebutikkene, mye kunnskap forsvant.

PLATEBUTIKKER, ja. For oss som elsker vinyl, og som på en god dag kan finne glede i å sprette en godt designet cd, er det vemodig at salg av musikk i fysisk format er i ferd med å bli nisjeindustri.

Men som musikkelsker og netthode må man samtidig la seg begeistre over at stadig mer god musikk blir tilgjengelig for salg og nedlasting via nettet, i lydkvaliteter som matcher eller langt overgår cd-formatet.

NOE HAR SKJEDD på det digitale musikkfeltet. Tradisjonelt har musikk på nettet vært synonymt med komprimert, lydmessig paddeflat mp3. Men bredbånd, rimelig harddiskplass og digitale nettverksspillere har gjort at det ikke lenger er så om å gjøre å komprimere musikken, slik man gjorde i iPodens barndom.

Mens iTunes og strømmingstjenester som Wimp og Spotify fortsatt leverer flatbanket lyd i mp3 og andre komprimerte formater, tilbyr stadig flere nye aktører høyoppløst lyd i filformatet FLAC (Free Lossless Audio Codec).

HØYOPPLØST: Nettbutikken HDtracks er en av mange som selger musikk for nedlasting med like god eller bedre lydkvalitet enn på cd. Retrofaktoren i utvalget er, som man ser, betydelig.
HØYOPPLØST: Nettbutikken HDtracks er en av mange som selger musikk for nedlasting med like god eller bedre lydkvalitet enn på cd. Retrofaktoren i utvalget er, som man ser, betydelig. Vis mer

Det er på høy tid, mener Morten Lindberg i det norske plateselskapet 2L. Han har skapt seg et internasjonalt renommé med en rekke høyoppløste kvalitetsinnspillinger i to og fem kanaler:

— Det er direkte skummelt hva som tas bort av informasjon, og ikke minst hva som legges til av forvrengning, ved mp3-komprimering. Forvrengningen hører man ved at musikken blir skarp, hard og slitsom å lytte lenge til.

AUDIOFILE og lydbevisste musikkelskere handler i stedet digitalisert gåsehud i nettbutikker som HDtracks iTrax, Aix, Linn og Naim. Enten du jakter på godbiter fra ECM-katalogen, The Rolling Stones' samlede eller 2Ls «Immortal Nystedt» med Ensemble 96, som så vidt snek seg inn på Morgenbladets liste over tidenes hundre beste norske plater, kan du kjøpe og laste dem ned til din harddisk eller musikkserver.

Mye er fortsatt i cd-kvalitet, men stadig mer fås i såkalt masterkvalitet, med større såkalt bitdybde (24 bits mot cd-platas 16) og høyere samplingfrekvens (88, 96, 192 eller 352 kHz mot cd-platas 44). Vi skal la det tekniske ligge. Men her nærmer vi oss et nivå der du, i hvert fall i teorien, hører nøyaktig det man hørte i studio da musikken ble spilt inn. Alt åpner seg, lydbildet blir glassklart, mer detaljert, med større dynamikk, rytmisk punch og romfølelse.

LYDKVALITET på dette nivået appellerer nok mest til audiofile og langt over gjennomsnittet musikkinteresserte; folk som setter seg i lyttestolen for virkelig å gå inn i musikken.

Men Wesseltoft understreker at alle kan høre forskjell.

Utvalget av 24 bits materiale hos Gubemusic er i dag relativt begrenset, men Wesseltoft skulle gjerne solgt mer. Han mener faktisk forskjellen mellom dette og 16-bits materiale i cd-kvalitet er større enn forskjellen mellom cd og komprimert mp3.

- Jeg skulle gjerne solgt mer hd-materiale, men er helt avhengig av materialet plateselskapene gjør tilgjengelig.

SELGER MUSKK PÅ NETT: Jazzmusiker Bugge Wesseltoft driver også nettbutikken Gubemusic, der man kan kjøpe og laste ned musikk i cd-kvalitet og såkalt masterkvalitet. Foto: Egil Hansen
SELGER MUSKK PÅ NETT: Jazzmusiker Bugge Wesseltoft driver også nettbutikken Gubemusic, der man kan kjøpe og laste ned musikk i cd-kvalitet og såkalt masterkvalitet. Foto: Egil Hansen Vis mer

DET ER SLANGER i det nye lydparadiset. Morten Lindberg er kritisk til at stadig mer musikk nå skal selges som «hd», selv om den såkalte samplingfrekvensen ofte er den samme som på dagens cd-plater. Mens Wesseltoft vektlegger lydforbedringen med flere bits, er Lindbger mer opptatt av samplingfrekvens.

— Plateselskapene sitter på store mengder 24-bitsinnspillinger som de nå vil selge om igjen som «hd», til en høyere pris. Men 24 bits er ikke noe mål i seg selv. Det er først ved høyere samplingfrekvenser, som 96 kHz eller 192 kHz, at du får den virkelige lydforbedringen.

Lindberg advarer også mot at en rekke aktører selger standardinnspillinger i cd-kvalitet oppsamplet til hd-formater, noe han karakteriserer som ren svindel.

Flere, deriblant markedslederen HDtracks, skal ha blitt avslørt i å distribuere slike filer.

Wesseltoft legger ikke skjul på at det har forekommet også hos ham:

— Vi er veldig nøye med det nå. Vi har hatt oppsamplede filer ute, har fått kjeft for det og har tatt dem bort.

ENHVER noenlunde PC-kyndig musikkinteressert forbruker kan putte en lydfil inn i gratisprogramvare som svenske Masvis, for å sjekke om er det snakk om øl- eller champagnelyd. Ifølge Lindberg er et frekvensbånd som stopper brått rundt 22 kHz et sikkert tegn på at det ikke er snakk om ekte hd-lyd. Han tror det gradvis vil bli ryddigere forhold i bransjen:

— Dette er et nytt marked, der det trengs litt opprydning. Musikkelskere som er villige til å betale for hd-materiale, har krav på ekte vare.

ADVARER: Morten Lindberg i plateselskapet 2L vekker oppsikt verden over med sine høyoppløste innspillinger. Han advarer mot at platebransjen og useriøse butikkaktører nå forsøker å selge mindreverdige lydprodukter under banneret «hd». Foto: 2L
ADVARER: Morten Lindberg i plateselskapet 2L vekker oppsikt verden over med sine høyoppløste innspillinger. Han advarer mot at platebransjen og useriøse butikkaktører nå forsøker å selge mindreverdige lydprodukter under banneret «hd». Foto: 2L Vis mer